Els aeroports valencians recuperen l'activitat a poc a poc, però no els viatgers d’estius anteriors

Les companyies reactiven els vols en una campanya turística atípica i marcada per les mesures d'higiene per a evitar contagis.

Un grup de passatgers puja a l'avió, en una imatge d'arxiu
Un grup de passatgers puja a l'avió, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Les maletes i els passatgers comencen a recórrer, novament, els aeroports valencians, encara que els aeroports ofereixen escenes ben diferents de les d’anys anteriors, quan el primer de juliol suposava l’inici de la temporada turística per excel·lència i eren milers de visitants els que passaven les portes d’embarcament.

La llibertat de moviment entre països de la Unió Europea recuperada fa uns dies, a la qual se suma des d’aquest dimarts la possibilitat de rebre visitants de 15 països extracomunitaris, són dues de les circumstàncies que han afavorit els moviments aeris, però que encara no es deixaran notar als aeroports valencians.

Altres qüestions, com l’estabilització de la pandèmia a Espanya, la reactivació de les rutes de les aerolínies i la flexibilitat que ofereixen algunes companyies per a canviar els bitllets són alguns dels factors més determinants, que ja estan afavorint una tímida recuperació del trànsit de viatgers.

De fet, l’aeroport de Castelló reprén aquest dimecres els vols regulars després de més de tres mesos sense activitat aèria. Set rutes partiran aquest estiu cap a sis destinacions -entre les quals hi ha Londres, Viena, Budapest, Bucarest, Katowice i Bilbao-, fet que suposarà una freqüència de 15 vols setmanals des d’aquest darrer.

El trànsit aeri també s’incrementarà significativament des d’aquest dimecres a l’aeroport de València i al d’Alacant-Elx. Aerolínies com Air Nostrum, Vueling, KLM, Norwegian, Ryanair o Iberia recuperen molts dels vols des d’aquests aeroports, encara que la majoria continuaran incrementant l’oferta a mitjan juliol.

El percentatge de turistes extracomunitaris a la Comunitat Valenciana és baix

L'impacte del turisme extracomunitari és escàs ean la Comunitat Valenciana, on el turisme nacional, l'europeu i el britànic en zones com la Costa Blanca tenen el major pes. Així ho assenyalen fonts de Turisme, que indiquen que el percentatge de turistes provinents de països de fora d'Europa és baix. Per la seua banda, la patronal hotelera Hosbec indica que "encara no s'està notant" l'arribada de turistes internacionals, malgrat l'obertura de fronteres per a alguns països.

Les previsions apunten al fet que l'ocupació s'anime a l'agost o setembre, però no al juliol pel fet que l'impacte internacional a curt termini és "molt reduït" en aquests moments. Segons explica Hosbec, el turista estranger sol reservar amb uns dos mesos d'antelació i la crisi sanitària ha retardat les decisions de viatges. Ara l'ocupació hotelera mitjana a la Comunitat se situa entre el 30 i el 50%, tenint en compte que el 80% de l'oferta dels associats a Hosbec obri a partir de hui o preveu fer-ho entre aquest dimecres i el 15 de juliol. El restant 20% no sap quan obrirà els establiments hotelers i alguns d'ells han decidit no obrir les portes.

Mesures sanitàries per a garantir la seguretat

La nova situació sanitària ha obligat les companyies a establir mesures per a evitar contagis, però també als aeroports de destinació i a les autoritats sanitàries. A partir de demà, més de 200 sanitaris reforçaran els controls d'entrada a tot Espanya, per tal de minimitzar l’entrada de contagis importats.

Davant de la possibilitat que ja arriben a Espanya visitants de fora de la Unió Europea des d’aquest dimecres, fonts de Sanitat insistien ahir dimarts a llançar un missatge tranquil·litzador: "En tots els aeroports i tots els vols, estem preparats i disposem dels recursos necessaris", asseguraven.

A pesar de les mesures de les autoritats per a recuperar la confiança dels viatgers i que l’oferta de vols cada vegada és més àmplia, l’estiu de 2020 serà ben diferent als previs quant al volum de viatgers. De fet, l’aeroport d’Alacant-Elx no confia a recuperar el seu propi rècord, aconseguit en 2019 amb 15 milions de viatgers, ni tan sols el pròxim any. La directora, Laura Navarro, estima que fins a 2022 o inclús 2023 no s’assoliran les xifres de 2019.

Formularis de salut pública i controls de temperatura per als turistes

D'altra banda, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres les condicions en què entraran els turistes estrangers. Espanya farà formularis de salut pública als turistes abans de viatjar al país per a facilitar la localització dels contactes en cas de contagi i farà controls documentals, visuals i de temperatura a la seua arribada al país. Aquest formulari, que haurà d'emplenar-se via electrònica abans de viatjar a Espanya, es converteix en un codi QR que el viatger haurà de presentar en els controls sanitaris a l'arribada al país.

Si el passatger pateix coronavirus, les autoritats sanitàries espanyoles activaran els protocols establits per a derivar-lo a un centre sanitari. El procés obliga a les agències de viatge, els operadors turístics i les companyies de transport aeri o marítim i a qualsevol altre agent que comercialitze bitllets aïlladament a informar els passatgers en el procés de venda dels bitllets amb destinació a Espanya de l'obligatorietat de presentar el formulari de salut pública a l'aeroport o port de destinació.

També et pot interessar

stats