La Comissió Europea aposta per una reobertura “gradual” de les fronteres per a recuperar el turisme a l’estiu

Aposta per reobrir-les basant-se en un protocol de tres fases a partir d’una relaxació del confinament actual.

VÍDEO | La Comissió Europea aposta per una reobertura “gradual” de les fronteres per a recuperar el turisme a l’estiu

La Comissió Europea proposa reobrir de manera gradual les fronteres per a reactivar el turisme entre els països membres aquest estiu. Aposta per reobrir-les basant-se en un protocol de tres fases que s’iniciaria amb una relaxació del confinament actual, una altra etapa en què seria possible viatjar entre regions i països amb nivells baixos de contagis equiparables i s’avançaria cap a una tercera etapa, que preveu la fi dels controls fronterers.

"No podem prescriure quan un estat membres o un altre decidiran obrir-se al turisme, els estats membres alçaran les seues restriccions progressivament i no tots alhora", ha assegurat el comissari de Mercat Interior i Indústria, Thierry Breton.

La Comissió, encara que no té competències en matèria sanitària ni gestió de fronteres perquè són aspectes que regulen les autoritats estatals, tracta de convéncer els Vint-i-set de la necessitat de coordinar l'estratègia d’eixida i establir protocols sanitaris i de transport per a evitar la descoordinació inicial i recuperar la confiança del turista.

Amb l’expansió del coronavirus a Europa, una dotzena de països de la UE, com Espanya, van tancar les fronteres per a frenar els desplaçaments dins de l’espai Schengen, una mesura que Brussel·les no va veure amb bons ulls.

Relaxació de les fronteres amb criteris sanitaris

Per això, ara és partidària de mantindre un enfocament "flexible" en tres fases, que permet fer marxa enrere si l'evolució de la pandèmia no és positiva. Aquesta desescalada de fronteres atendria diversos criteris: epidemiològics per a comparar la situació de la pandèmia, la capacitat d'imposar mesures de contenció per a evitar aglomeracions i consideracions socioeconòmiques, com prioritzar el trànsit entre àrees clau d'activitat.

Pel que fa a la quarantena dels viatgers que es desplacen d’un país a un altre, com la que imposarà Espanya als visitants estrangers a partir del 15 de maig, la Comissió Europea no les veu necessàries perquè assumeix que els corredors que s’òbriguen seran entre regions i països amb situacions sanitàries similars i també de protecció.

Mapa per a conéixer la situació real

A més, l'executiu comunitari ha anunciat el projecte de mapa interactiu, amb informació en temps real, que recollirà la situació epidemiològica de cada estat, les mesures de protecció, les restriccions en els punts turístics i altres dades que els europeus puguen consultar durant el seu viatge per a estar segur i ser alertat si hi ha un repunt de casos a la seua destinació.

També et pot interessar

stats