Les treballadores de la llar i d'atenció a les persones reclamen el subsidi extraordinari aprovat el mes de març

Denuncien que més del 99% de les demandants encara no ha començat a cobrar les ajudes.

Representants de l’Associació Intercultural de Professionals de la Llar i de l’Atenció a les Persones de València
Representants de l’Associació Intercultural de Professionals de la Llar i de l’Atenció a les Persones de València / À Punt NTC

Les treballadores de la llar i de l'atenció a les persones reclamen a l’Estat que els pague el subsidi extraordinari destinat a aquest sector, aprovat el passat mes de març amb motiu de la pandèmia. L’Associació Intercultural de Professionals de la Llar i de l’Atenció a les Persones de València (Aiphyc, en les seues sigles en castellà), ha demanat aquest dimarts que s’acceleren els tràmits per a cobrar les ajudes, ja que moltes d’elles no han recuperat el treball que tenien abans de la crisi sanitària.

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 29.700 empleades de la llar que cotitzen a la Seguretat Social, una xifra que, asseguren, arriba a triplicar-se si s’afigen les que treballen sense contracte. A tot el territori espanyol, segons han apuntat des del sindicat CGT País Valencià i Múrcia, en el primer trimestre de l’any, 35.000 persones han sol·licitat les ajudes, a les quals altres desenes de milers no poden tindre accés a causa de la seua situació d’irregularitat. Des d’Aiphyc lamenten que pateixen una “clara discriminació” i que milers de dones treballen dins de l’economia submergida en condicions extremadament precàries.

Perquè són les dones les que representen un 95% dels treballs d’aquest sector i la resta homes, els quals es dediquen principalment a tasques no relacionades amb l'atenció a les persones i són contractats com a xofers o jardiners. L’associació ha denunciat en una roda de premsa a València que més del 99% de les demandants encara no ha començat a cobrar les ajudes, segons l’executiu, a causa de la complexitat de la posada en marxa d’aquest nou sistema informàtic.

Demanen “molta urgència” perquè moltes de les afectades no tenen opció de subsistir més enllà d’aquesta ajuda, ja que moltes d’elles s’ha quedat sense treball durant l’emergència sanitària. Així mateix, demanen un canvi en l’ordenança perquè s’accelere la situació legal d’aquestes persones i que no s’obliden d’aquelles que no tenen el permís de treball.

També et pot interessar

stats