Puig rebutja medicalitzar les residències perquè “no són hospitals ni han de ser-ho”

La Generalitat està buscant solucions legals per a qui es negue a fer-se les proves PCR.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, durant l'entrevista per a Europa Press
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, durant l'entrevista per a Europa Press / Rober Solsona (Europa Press)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, no veu convenient medicalitzar les residències de majors ni fer-ho de manera permanent perquè “són l’espai on habiten persones amb la major dignitat possible al final de les seues vides”. “Les residències no són i no han de ser hospitals”, ha assegurat en una entrevista a Europa Press.

Així i tot, sí que veu necessari de cara als pròxims mesos una major connexió entre les residències i els centres de salut per a garantir la seguretat, tant de les persones majors com del personal i les famílies. Això suposaria, al seu parer, una major dotació als consultoris per a “atendre adequadament” els residents.

Per al cap del Consell el repte està a aconseguir la major traçabilitat dels brots i “abordar la inicialització de la sanitat pública, molt potent a la Comunitat Valenciana, però no prou vigorosa per a fer front als desafiaments”. Les últimes previsions són arribar a 1.200 llits a les UCI gràcies a la compra de 400 respiradors: “Tenim garantida la capacitat hospitalària, però on ens la juguem és en la detecció precoç”.

Solucions legals contra els “irresponsables”

Després dels focus de contagi en discoteques i la negativa d’alguns assistents a fer-se PCR, Puig ha advertit a les persones “irresponsables” que no volen col·laborar, que la Generalitat està buscant solucions legals perquè no puga ocórrer.

Ha reconegut que és “complicat” controlar tots els contactes, però ha recordat que ens hi juguem la salut i que no és més que “un sentit ètic bàsic”, sense estigmatitzar l’oci nocturn perquè “la majoria de gent està complint”.

El president ha reiterat que no es tracta d’aplicar mesures homogènies sinó “operacions quirúrgiques” i delimitades com a possibles confinaments parcials en funció de la pandèmia, com s’ha fet ja a Gandia, tot això sense oblidar que hi ha espais i accions que s’escapen del control, com el botellot i les reunions familiars i d’amics.

També et pot interessar

stats