• Un grup de científics demana una avaluació independent sobre la gestió del coronavirus a Espanya

  Notícies COVID-19 | 07/08/2020 09:39
  À Punt NTC

  Un professional mèdic realitza una prova PCR de detecció de coronavirus

  Un grup de científics espanyols ha demanat el govern espanyol que un panell d'experts internacionals i nacionals duga a terme una avaluació independent i imparcial de la gestió del coronavirus a Espanya, segons una carta que han publicat en la revista Lancet.

  Els investigadors pensen que aquesta avaluació servirà per a identificar "àrees en les quals la salut pública, i el sistema de salut i assistència social s'han de millorar". Consideren que l'avaluació ha d'incloure "tres àrees: governança i presa de decisions, assessorament científic i tècnic, i capacitat operativa".

  Apunten que la situació actual en què es troba Espanya, amb més de 309.000 casos i 28.500 morts i més de 50.000 treballadors i treballadores de la salut infectats i quasi 20.000 morts en residències de majors, es deu a una "falta de preparació per a una pandèmia". A més, afegeixen que hi ha hagut una "reacció tardana de les autoritats centrals i regionals, processos lents de presa de decisions, alts nivells de mobilitat i migració de la població, escassa coordinació entre les autoritats centrals i regionals, escassa dependència de l'assessorament científic, envelliment de la població, grups vulnerables que experimenten desigualtats socials i de salut i falta de preparació a les residències d'ancians". Uns problemes conseqüència d'una dècada d'austeritat que "ha esgotat la força laboral sanitària i ha reduït la salut pública i les capacitats del sistema de salut".