Castelló es prepara per a celebrar el 75 aniversari de les festes de la Magdalena

Hi ha vora 300 actes programats per a commemorar l'aniversari de les festes fundacionals.

Cartell Magdalena 2020
Cartell Magdalena 2020

Les festes de la Magdalena 2020 se celebraran del 14 al 22 de març, i aquesta edició coincideixen amb les Falles de València. Les van declarar d'interés turístic internacional el 2010, i enguany es commemora el 75 aniversari de la creació de les festes fundacionals actuals. Les festes de la Magdalena celebren els orígens de la ciutat quan, segons la tradició, els habitants es van traslladar de la muntanya a la plana. 

Una característica singular és que cada any canvien de data per la dependència que té la Quaresma amb la data del Diumenge de Resurrecció. La tradició indica que el trasllat dels habitants es va iniciar la matinada del tercer diumenge de Quaresma de 1252. En construir-se l’ermita en honor de Santa Maria Magdalena, es va instaurar la tradició de celebrar rogacions en temps de sequera per a demanar la pluja i que es va convertir en una romeria anual el dissabte. Finalment amb la creació de les actuals festes el 1945, la data del tercer diumenge de Quaresma va quedar fixada oficialment i es va crear una setmana festiva que es prolonga durant nou dies, fins al quart diumenge de Quaresma. 

Enguany s'ha preparat un calendari de mascletaes especial amb motiu del 75 aniversari de les festes fundacionals en què destaquen les carcasses commemoratives que es dispararan per a anunciar l'inici de la Magdalena 2020. La pirotècnia Hermanos Sirvent serà l'encarregada de donar el tir d’eixida amb la mascletà d'inici de festes. 

Principals actes de la Magdalena 2020

  • 14 de març: la Cavalcada del Pregó

És una desfilada que anuncia l’inici de les festes fundacionals de la ciutat. L’inici oficial es dona en el Pregó, cantat pel pregoner el primer dissabte de festa. La Cavalcada del Pregó representa la mitologia i la història de les comarques del nord amb els elements més característics de la festa. Per això, diversos municipis acudeixen a Castelló per a presentar les seues festes populars durant la desfilada. 

Enguany amb motiu del 75 aniversari de les festes fundacionals el Pregó comptarà amb més de 400 persones dels Moros de l'Alqueria amb cavalls, ballets ètnics, bandes de música i quatre esquadres conquistaran els carrers de Castelló: la dels Moros d’Alqueria, la de les Coves de Vinromà i la d'Almassora. En concloure el Pregó té lloc la Enfarolà del campanar, una pirotècnia que posa color i soroll a la festa acompanyada del descobriment de la bandera de la ciutat al centre de la plaça Major. 

  • 15 de març: Romeria de les Canyes

Un dels actes més emotius de les festes és la Romeria de les Canyes. Els romeus fan el camí invers al que la població de 1252 va realitzar abans d’establir-se a la Plana, pujant des de la ciutat fins a l’ermita de la Magdalena, ajudats de canyes amb cintes verdes entre els horts de tarongers. És una romeria que representa l'afirmació col·lectiva de la identitat dels castellonencs. En acabar, els veïns i veïnes tornen a la ciutat, per a començar la processó de les gaiates, en les quals les diferents juntes festeres ensenyen per primera vegada els seus monuments il·luminats en la nit.

  • 16 de març: encesa de les gaiates

És un acte molt especial i el més recent de la programació oficial de les festes fundacionals. Suposa l'única oportunitat de poder veure totes les gaiates enceses juntes, i un homenatge popular a la gaiata, el símbol d'identitat de la Magdalena, monument de llum i color, sense foc ni fum. 

  • 17 de març: Nit Màgica

La Nit Màgica és un espectacle pirotècnic que concrega milers de persones a observar els correfocs i els dimonis, al crit de “Qui no vullga pols, que no vaja a l’era!”. És un espectacle de foc, dimonis i música que organitza la companyia Xarxa Teatre. La festa recorre els principals carrers del centre de la ciutat, per a acabar en la unió de l’avinguda del Rei en Jaume i el carrer de Colom.

  • 21 de març: l'Ofrena

L’Ofrena a la Mare de Déu del Lledó és la més antiga del territori valencià, i un dels actes religiosos més esperats. L’Ofrena es tanca quan les reines de les festes arriben a l’interior del temple, on es canta la salve i es besa la imatge de la Mare de Déu.

  • 22 de març: Magdalena Vítol!

Es tracta de l’últim acte de les festes de la Magdalena. Totes les gaiates de la ciutat desfilen fins a la plaça Major. En arribar, des del balcó de l’Ajuntament la reina de la Magdalena encén la traca final, i en acabar l'espectacle pirotècnic, les reines criden el tradicional “Magdalena!” al qual la població respon amb “Vítol!”.

Enguany es manté la ubicació de les tasques de la Magdalena a la plaça d'Espanya: el racó del vi al bulevard Blasco Ibáñez; les gastronetes s'instal·laran a la plaça de Pont i Gol; i el mercat gastronòmic, a la plaça de Santa Clara. 

També et pot interessar

stats