• Els Premis Iturbi celebren el vint aniversari amb un repàs dels intèrprets que han marcat la trajectòria dels guardons

  Notícies Cultura | 11/09/2019 19:25
  À Punt NTC

  En el centre, la diputada de Cultura, Glòria Tello, presenta la XX edició dels Premis Iturbi / Diputació de València

  El Premi Internacional de Piano de València Iturbi commemora des d'aquest dimecres i fins al 29 de setembre el vint aniversari amb un programa d'actes que inclou recitals, conferències i una exposició.

  El guardó, que atorga la Diputació de València, va nàixer en 1981 i en aquestes dues dècades s'ha consolidat com un referent dels concursos internacionals de piano.
  L'edició del 2019 farà un repàs dels noms propis que han marcat la trajectòria del premi en dues dècades d'història. El cicle de concerts acostarà a les comarques valencianes recitals de pianistes com Elza Kolodin, la primera guanyadora del premi, o el valencià Josu de Solaun, que ha sigut l'únic intèrpret espanyol que ha guanyat el guardó. Mariana Gurkova estrenarà el cicle amb un recital de piano a Catarroja demà dijous a les 19 h.

  Altres pianistes convidats seran Mire Yampolsky, Marta Espinós, Antonio Galera, Marianna Prjevalskaya, Ángel Sanzo i Luka Okros. A més dels concerts, oferiran unes classes magistrals a València per als alumnes de piano dels conservatoris valencians.

  També, el divendres 27 de setembre, el Palau de les Arts acollirà un concert de quatre dels guardonats dels Premis Iturbi, amb el suport musical de l'Orquestra de València, que dirigeix Rubén Gimeno.

  El programa d'activitats acaba el dissabte 28 amb la Gala Iturbi al Teatre Principal de València, que comptarà amb la presència d'alguns dels pianistes guardonats en aquests 20 anys, i en què s'estrenarà una fantasia per a piano composta per la valenciana resident als Estats Units, Amparo Edo.

  En paral·lel als concerts, el Centre Cultural la Beneficència inaugura el dilluns 23 de setembre l'exposició “Iturbis”, amb fotografies i documentació dels germans Amparo i José Iturbi, i a més, organitzarà entre els dies 25 i 27 un cicle de conferències sobre els músics. La celebració comptarà amb la presència de Robert O'Sullivan-Ballester, el net d'Amparo Iturbi, que es traslladarà expressament des dels Estats Units.

  A més, el 19 i 20 de setembre el Centre del Carme de València projectarà tres peces audiovisuals en les quals els germans Iturbi tenen un protagonisme especial. Són les pel·lícules Lleveu àncores!, i Holiday in Mexico, i el documental Valents.