L’amor i la llibertat, protagonistes del Dia de les Escriptores

Enguany es reconeixen les aportacions de les valencianes Maria Beneyto, Francisca Aguirre i Carmen Alborch.

Imatge: @specialdaddy (Unsplash)
Imatge: @specialdaddy (Unsplash)

Aquest dilluns se celebra, per quart any consecutiu, el Dia de les Escriptores, una iniciativa que vol difondre el llegat cultural de les autores i recordar els obstacles amb què s’han trobat perquè es reconega el seu treball. Enguany, la jornada explorarà la temàtica de l’amor i la llibertat des de la perspectiva de les dones, i a València es reconeixeran les aportacions de Maria Beneyto, Francisca Aguirre i Carmen Alborch.

La iniciativa naix de l’associació Clàssiques i Modernes, i s’hi sumen fins a huitanta organismes com ara la Generalitat, la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE) i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives i Professionals. A la BNE es llegiran vint fragments escrits per dones, que enguany ha triat l’actriu i música Clara Sanchis. Textos de Teresa de Jesús, Concepción Arenal, Alejandra Pizarnik, Esther Tusquets, entre d’altres, permetran abordar el tema de l’amor, “un territori ampli, complex i contradictori”, segons ha dit Sanchis, “travessat per llums i ombres, grans passions i també dissorts”. 

Homenatges a “la gosadia d’escriure”

A València, la Biblioteca de la Dona, juntament amb Clàssiques i Modernes, ha convocat a la vesprada una lectura de textos de les valencianes Maria Beneyto, Francisca Aguirre i Carmen Alborch, i també es reflexionarà de manera col·lectiva sobre el significat que han donat les escriptores a un concepte tan subjectiu i polisèmic com és el de l’amor. 

De manera paral·lela, la Universitat d’Alacant acull un club de lectura i una tertúlia literària al voltant de Novelas amorosas y ejemplares de María de Zayas, un text del segle XVII, així com una conferència de la professora María Dolores Martos sobre “Amor i llibertat en les escriptores espanyoles de la primera edat moderna: la virtuosa gosadia d’escriure”. 

A Castelló, l’IES Francesc Ribalta acull un cicle sobre autores de la postguerra espanyola, anomenat “Dones de postguerra davant l’espill”. Una de les activitats que inclou, a banda de conferències i xarrades, és un debat ꟷcol·loqui sobre la representació de les dones l’amor i la llibertat en la novel·la Entre visillos, de Carmen Martín Gaite. 

Els actes que celebren la creació literària de les dones s’estenen arreu del territori, i en moltes biblioteques, com ara les del Pinós i Elda, al Vinalopó Mitjà, Gata de Gorgos, a la Marina Alta, l’Eliana, al Camp de Túria, o la Vall d’Uixó, a la Plana Baixa), se sentiran poemes i fragments d’obres sobre amor i llibertat en clau femenina. 

#LeoAutorasOct en les xarxes

Des de 2016, octubre és el mes de les autores i la reivindicació de la veu de les dones va més enllà del dia 14. Durant tot el mes, en les xarxes es comparteixen fotografies i fragments de llibres escrits per dones amb l’etiqueta #LeoAutorasOct. Una de les impulsores n'és la traductora valenciana Carla Bataller, que ha recordat que les dones han estat silenciades durant segles. “Si la nostra veu no se sent, si no se’ns veu, la humanitat es perdrà les històries de milions de persones”.

També et pot interessar

stats