• Les Corts commemoren el 600 aniversari de l’Arxiu del Regne de València i la Sindicatura de Comptes

  Notícies Política | València | 12/09/2019 14:15
  À Punt NTC

  Inauguració de l'exposició dedicada al 600 aniversari de la creació de l’Arxiu del Real i del Mestre Racional / cortsval (Twitter)

  Les Corts han inaugurat aquest dijous una exposició dedicada al 600 aniversari de la creació de l’Arxiu del Real, que va evolucionar en l’Arxiu del Regne de València i del Mestre Racional, actual Sindicatura de Comptes.

  Aquestes institucions es remunten a l’any 1419. Es van crear durant una reunió de les Corts forals celebrada al Palau Episcopal de València. De fet, l’arxiu del Regne és la institució valenciana més veterana, ja que és l’única foral que no va ser suprimida mai. No va succeir el mateix amb el Mestre Racional, eliminat el 1707, que es va recuperar ja amb la democràcia, el 1985, com la Sindicatura de Comptes. L’exposició atresora documents històrics i fotografies que s’han instal·lat a la sala dels Espills del Palau dels Borja i que hi estaran fins al desembre.

  El president de les Corts, Enric Morera, ha detallat que la història de l’autogovern ve de lluny, com bé demostren els Furs, les Corts forals, la creació per part d’aquestes Corts de la Generalitat, de l’Arxiu del Regne o del Mestre Racional. “Amb la democràcia hem recuperat aquestes denominacions i hem de fer valdre tot allò que demostra el gran bagatge d’una nacionalitat històrica com la nostra, de tot allò que ens hem de sentir orgullosos”, ha destacat.