L’IVAM reivindica el còmic autoeditat amb la primera hemeroteca de ‘fanzines’ d’Espanya

La fanzinoteca del museu, que compta amb 4.000 exemplars, serà d’accés públic el 2020.

L’expert el 'fanzines' Eduardo Guillén Rodrigo, que està catalongant la col·lecció
L’expert el 'fanzines' Eduardo Guillén Rodrigo, que està catalongant la col·lecció / IVAM

La primera hemeroteca fanzinera d’Espanya obrirà les portes al públic a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) l’any 2020. La col·lecció de quasi 4.000 fanzines de la biblioteca del museu serà d’accés lliure per a investigadors una vegada culmine el procés de catalogació d’aquestes publicacions elaborades per aficionats que està fent l’expert Eduardo Guillén Rodrigo, llicenciat en Història de l’Art i apassionat de les vinyetes.

L’IVAM destaca que l’estrena de la fanzinoteca “confirma l’aposta del museu pel còmic i la il·lustració i la majoria d’edat d’un gènere històricament injuriat que està vivint una autèntica edat d’or d’explosió creativa”.

L’hemeroteca de fanzines de l’IVAM compta amb una gran varietat d’aquest tipus de publicacions internacionals, tant europeus com llatinoamericans i estatunidencs. Entre les peces de més valor hi ha el Zap Comix núm. 0 de 1968, considerat un dels primers de la generació underground, o l’Ademús Km. 6 de 1975, un dels primers fanzines espanyols i el primer del qual hi ha constància a València, i que va ser obra dels reconeguts dibuixants Sento Llobell i Micharmut. 

Els fanzines s’han caracteritzat per la seua condició de publicacions efímeres que naixien, es llegien i desapareixien, un fet que complica el treball documental. “No hi ha depòsits legals, falten els ISBN, a vegades tampoc se’n detalla la data de publicació o l’autor l’ha signat amb un pseudònim”, assegura Eduardo Guillén, que estima que a l’octubre s’haurà aconseguit catalogar el 75% de la col·lecció donada a l’IVAM per l’expert en còmics Álvaro Pons.

L’IVAM ha recordat que el projecte ha sigut possible gràcies al suport de la Fundació Divina Pastora, que hi ha aportat 6.000 euros per a finançar el projecte.

També et pot interessar

stats