Els concursos de creditors es dispararen un 15% en febrer

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia on més concursos s'han produït, el 16% del total.

Aparador d'un local comercial amb un cartell de liquidació
Aparador d'un local comercial amb un cartell de liquidació / EuropaPress

Els concursos de creditors es van disparar a Espanya un 15% al febrer amb relació al mateix mes de 2020, fins a 574, mentre que la creació d'empreses a penes va pujar, només un 0,8%, i les dissolucions de societats van baixar un 3,1% interanual.

Així es desprén d'una anàlisi realitzada per Iberinform, que subratlla que després del clar increment dels concursos registrat al desembre i la contenció de l'indicador al gener, la dada nacional de febrer ha tornat a marcar un creixement de dos dígits, acumulant-se en els dos primers mesos de l'any una alça dels concursos del 5,4%.

"Tant Espanya com els mercats del nostre entorn han adoptat mesures per a frenar les declaracions de fallida, modificant els llindars de presentació, reduint la capacitat del creditor per a forçar la seua admissió o proporcionant suficient suport financer al deutor per a retardar la seua presentació. En el cas d'Espanya, l'actual moratòria finalitzarà el 14 març, llevat que es publique una nova extensió", apunta Iberinform.

Catalunya, amb el 27% del total de concursos, i Madrid, amb el 18%, són les comunitats autònomes on més insolvències es declaren. Els segueixen la Comunitat Valenciana (16%) i Andalusia (7%). Per sectors, predominen els concursos d'empreses situades en el sector serveis (53% del total), seguides per la construcció (19%) i la indústria (13%).

Enfront del fort increment dels concursos, les dissolucions empresarials i la creació d'empreses van mostrar al febrer taxes interanuals més contingudes, del -3,1% i del 0,8%, respectivament, fins a un total de 2.943 dissolucions i 8.651 constitucions.

En el conjunt de l'any, Iberinform destaca que tots dos paràmetres continuen mostrant valors negatius, en línia amb els trimestres de pandèmia de 2020 marcats pel retard en la presa de decisions sobre el cessament definitiu de l'activitat o la posada en marxa de nous projectes.

Per regions, la constitució d'empreses es concentra a Madrid (21%), Catalunya (20%) i Andalusia (17%). Per sectors d'activitat, serveis (43%) i construcció (37%) concentren la creació de nou teixit empresarial, a molta distància de la indústria manufacturera (5%).

En el cas de les dissolucions, Madrid, amb el 26% del total, Andalusia (13%) i la Comunitat Valenciana (12%) són les comunitats autònomes on més dissolucions es declaren, seguides de Galícia (7%) i Catalunya (6%). Per sectors, destaquen les dissolucions de companyies dedicades als serveis (46% del total) i construcció (23%), seguides de la indústria manufacturera (7%).

També et pot interessar

stats