• La doble amenaça del tèxtil valencià: més aranzels als EUA i menys per a les manufactures del nord d'Àfrica

  Notícies Economia | el Comtat | 23/04/2019 08:20
  À Punt NTC

  El president d'Ateval, l'associació tèxtil valenciana, explica a 'Les notícies del matí' la incertesa que travessa el sector.

  El sector del tèxtil travessa un moment d'incertesa econòmica davant noves amenaces per al negoci i les exportacions. A l'anunci dels Estats Units que pujarà els aranzels per les exportacions al mercat nord-americà, s'hi suma la negociació de la Unió Europea amb els països del nord d'Àfrica, que pot acabar en cessions per a l'entrada de productes del Marroc o Tunísia.

  Càndid Penalba, el president d'Ateval, l'associació tèxtil valenciana, ha lamentat en Les notícies del matí  l'augment dels impostos als Estats Units on, segons ha explicat, les exportacions han crescut un 80% en l'últim lustre, superant els mil milions anuals. Penalba s'ha mostrat sorprés que l'administració nord-americana haja integrat el tèxtil europeu en el mateix paquet de penalització a la indústria aeronàutica europea i agroalimentària de la UE i ha anticipitat que, si es confirma, la pujada aranzelària pot afectar indústries de la Vall d'Albaida i l'Alcoià, com una empresa de filatures a Banyeres de Mariola que té els EUA com a mercat prioritari.

  D'altra banda, Penalba ha explicat el sistema de beneficis aranzelaris per a l'exportació en territori comunitari que la Unió Europea renegocia amb els països del nord d'Àfrica, un altre motiu de preocupació. Fins ara aquests països necessitaven efectuar una doble transformació per a beneficiar-se d'una reducció de la càrrega impositiva a la UE, i això els obligava a importar filatures i tèxtils comunitaris per a emprar-los en la confecció. Tanmateix, la pressió dels països per a aprofitar aquest tipus aranzelari reduït amb una transformació simple pot obrir la porta a la matèria primera asiàtica, fet que perjudicaria moltes indústries espanyoles i, particularment valencianes, que efectuen el primer cicle de les manufactures al Marroc.