Borrell diu que Espanya repatriarà els jihadistes a Síria i respondran davant de la justícia espanyola

Com a futur alt representant de la UE per a la Política Exterior vol “restaurar” les relacions amb els Estats Units.

Compareixença de Josep Borrell davant de la comissió d'afers exteriors de l'Eurocambra
Compareixença de Josep Borrell davant de la comissió d'afers exteriors de l'Eurocambra / Olivier Hoslet (Efe)

El ministre d'Afers Estrangers en funcions, Josep Borrell, ha afirmat que el govern espanyol repatriarà els presumptes jihadistes a Síria que siguen de nacionalitat espanyola. “Creiem que un ciutadà espanyol és un ciutadà espanyol i té dret a ser protegit com a tal, i si té assumptes pendents amb la justícia, li'ls demanarem ací”, ha dit. Això sí, no ha avançat si, com a alt representant, farà alguna proposta sobre aquest tema que siga conjunt per a tota la UE.

Borrell s'ha expressat així en resposta a una pregunta del diputat francés Thierry Mariani durant la seua compareixença davant de la comissió d'afers exteriors de l'Eurocambra com a futur alt representant de la UE per a la Política Exterior i vicepresident de la Comissió Europea

Durant l'audiència, en la qual busca el suport del Parlament Europeu, Borrell ha afirmat que per a ell és prioritari “restaurar” les relacions amb els Estats Units. També s'ha marcat com a prioritats el seu compromís amb les reformes i els processos d'integració dels Balcans occidentals, donar suport a la democràcia i la integritat territorial d'Ucraïna,desenvolupar una nova estratègia integral per a Àfrica, elaborar una estratègia política amb Àsia i reforçar la cooperació amb l'Amèrica Llatina.

D'altra banda, ha afirmat que la Unió Europea sancionarà més dirigents del règim veneçolà de Nicolás Maduro i ha advertit als eurodiputats que la situació a Nicaragua és encara pitjor que a Veneçuela. 

El seu primer viatge com a alt representant serà a Kosovo

A més, ha anunciat que el seu primer viatge com a alt representant serà a Pristina. De fet, ha avançat que farà tot el que estiga en les seues mans perquè Belgrad i Pristina arriben a un acord i ha advertit que “la UE no podrà ser una potència geopolítica si no aconsegueix resoldre un problema en el seu veïnatge immediat”.

Espanya no reconeix Kosovo com a país, però Borrell ha avisat que, si bé entre els estats de la UE hi ha divergències sobre el reconeixement de Kosovo, tots els països estan “compromesos” amb la regió. “L'statu quo no pot seguir”, ha dit, i ha afegit que la frontera est ha de ser una prioritat per a la UE.

Crític amb l'acció militar turca en territori sirià

Borrell també ha titllat d'“extraordinàriament greu” l'acció militar turca en territori sirià amb el vistiplau dels Estats Units i ha afirmat que, si estiguera exercint ja com a alt representant, seria un assumpte que plantejaria seriosament. 

Sancions a Rússia

L'aspirant a cap de la diplomàcia europea ha apostat també perquè el bloc europeu mantinga les sancions econòmiques a Rússia per l'annexió de Crimea i la desestabilització a l'est d'Ucraïna, un tema que, segons ha admés, requerirà “molta unitat” entre els governs. 

D'altra banda, en les preguntes sobre el seu passat, el ministre espanyol ha rebutjat l'ús d'informació privilegiada per a la venda d'unes accions quan era conseller de la companyia Abengoa. Després de l'examen a l'Eurocambra, els coordinadors de cada grup polític tenen un termini de 24 hores per a donar la seua opinió favorable, si no és el cas, per a demanar més aclariments per escrit. Malgrat tot, diverses fonts parlamentàries vaticinen que Borrell “no tindrà problemes” per a passar el seu examen, ja que “està blindat perquè va ser designat pels caps d'Estat i de govern”.

 

També et pot interessar

stats