Comença a Londres el juí d'extradició d'Assange als Estats Units

Està acusat de 18 presumptes delictes d'espionatge i conspiració per a cometre intrusió informàtica.

Foto de portada: Manifestants a Londres davant del tribunal que decideix si Assange ha de ser extradit als Estats Units

El procés d'extradició als Estats Units de Julian Assange, fundador del portal Wikileaks, per difondre informació confidencial d'aquest país en 2010, comença aquest dilluns en el tribunal Woolwich Crown Court, al sud-est de Londres.

S'espera que Assange, que està detingut a la presó d'alta seguretat de Belmarsh, adjacent al tribunal, comparega en aquest primer dia. El juí durarà dies amb la presentació de les argumentacions, abans que siga postergat fins a maig.

El mes de maig, els Estats Units en va demanar a Londres l'extradició per 18 presumptes delictes d'espionatge i conspiració per a cometre intrusió informàtica, que, si és declarat culpable, pot ser condemnat a 175 anys de presó. Consideren que Assange va conspirar amb Chelsea Manning, la soldat a que va filtrar gran quantitat de cables diplomàtics confidencials del govern nord-americà.

Suports de la premsa

Amb motiu del començament del juí, el director de Wikileaks, Kristin Hrafnsson, ha advertit que el resultat determinarà "el futur del periodisme", perquè decideix "què li passarà a un periodista que difon informació d'un estat veraç i d'interés públic". L'australià de 48 anys ha rebut el suport de periòdics com The Guardian i The New York Times i associacions com Reporters sense Fronteres i Amnistia Internacional (AI).

En els últims dies, un testimoni citat per la defensa d'Assange va assegurar que el president dels EUA, Donald Trump, va oferir l'indult al fundador de Wikileaks si negava la implicació de Rússia en una filtració de correus electrònics en 2016. L'advocat Edward Fitzgerald va assegurar que té proves que suggereixen que l'antic congressista republicà Dana Rohrabacher va fer aqueixa oferta a l'activista australià.

Assange fa deu anys que està confinat a Londres

Assange, que havia sigut detingut inicialment en 2010 al Regne Unit a petició de Suècia per un cas de presumptes delictes sexuals que ja està arxivat, ha passat els últims deu anys confinat, primer sota arrest domiciliari i després refugiat en l'ambaixada de l'Equador a Londres fins que aquest país li va retirarla condició d'exiliat en 2019 i va ser arrestat per la policia britànica i portat a Belmarsh.

Atenció sanitària

D'altra banda, diversos metges van demanar la setmana passada que el fundador de Wikileaks reba atenció sanitària urgent, en una carta publicada en la revista mèdica britànica The Lancet. Els signataris procedents de 18 països van urgir els governs del Regne Unit i Austràlia que posen fi a "la tortura" que implica no atendre l'informàtic, la salut del qual, física i mental, s'està deteriorant.

També et pot interessar

stats