El papa Francesc arriba a l'Iraq per a portar consol als cristians perseguits

Els més de 250.000 cristians que viuen al país han patit la persecució del Daesh i van haver d’abandonar les cases el 2013.

El primer ministre iraquià Mustafa Al-Kadhimi rep al papa Francesc en l'aeroport de Bagdad des d'on iniciarà la seua històrica gira per l'Iraq
El primer ministre iraquià Mustafa Al-Kadhimi rep al papa Francesc en l'aeroport de Bagdad des d'on iniciarà la seua històrica gira per l'Iraq / Yara Nardi (Reuters)

El papa Francesc ha iniciat aquest divendres el seu viatge a l'Iraq, que es prolongarà fins al 8 de març, per a portar "consol" i mostrar la seua "proximitat" als més de 250.000 cristians que viuen al país. La població cristiana ha patit la persecució del Daesh, l’autodenominat Estat Islàmic, i va ser obligada a fugir i abandonar les seues cases el 2013. El papa Francesc reprén amb aquest viatge la seua agenda internacional després de 15 mesos d'aturada per la pandèmia de coronavirus

A causa de les nombroses persecucions i amenaces de mort a les mans dels grups musulmans radicals, milers de famílies cristianes van escapar de les ciutats de Bàssora, Bagdad i Mossul per a refugiar-se a Erbil i les zones limítrofes. Abans que els Estats Units envaïra l'Iraq el 2003, hi havia al voltant d'1,2 milions de cristians a tot el país; ara no en queden més de 300.000. A més de catòlics caldeus, que representen el 75% dels cristians iraquians, estan els assiris o nestorians, seguits de siricortodoxos, i, en menor mesura, armenis i protestants.

El papa, que farà una peregrinació de tres dies, s'ha dirigit directament als "germans i germanes cristianes de l'Iraq" que han "testimoniat la fe en Jesús enmig de proves duríssimes" i els ha assegurat que espera "amb emoció" el moment de veure'ls. "Em sent honrat de visitar una Església màrtir: gràcies pel vostre testimoni", ha afegit. El pontífex va instar el passat mes de desembre en un vídeo la comunitat internacional que facilitara el retorn a casa dels cristians. En total, està previst que el papa pronuncie a l’Iraq set discursos, tots en italià.

Famílies cristianes de l'Iraq esperen l'arribada del papa a Bagdad / Thaier al-sudani (Reuters)

Reunió amb el president de l’Iraq i trobada a la catedral sirocatòlica

El papa ha arribat a Bagdad, capital de l'Iraq, i després d'aterrar, ha tingut una trobada privada a l'aeroport amb el primer ministre de l'Iraq, Mustafa Al-Kadhimi. Allí mateix, el pontífex retrà la tradicional visita de cortesia privada al president de la República de l'Iraq, Barham Salih. En finalitzar, el papa participarà en la trobada amb les autoritats, la societat civil i el cos diplomàtic que en un saló presidencial de Bagdad i pronunciarà el seu primer discurs.

A final del dia està previst que el papa es trasllade a la catedral sirocatòlica de la Nostra Senyora de la Salvació, a Bagdad, per a la trobada amb els bisbes, sacerdots, religiosos, seminaristes i catequistes, on pronunciarà un altre discurs. Aquest temple va patir el 2010 un atemptat terrorista en què van perdre la vida més de 45 persones, als quals el papa retrà homenatge.

Visita a Sistani, principal autoritat xiïta de l'Iraq

El dissabte, el màxim representant del Vaticà viatjarà amb avió de Bagdad a Najaf, on visitarà el gran aiatol·là sayyid Ali Husaini Sistani, la principal autoritat xiïta a l'Iraq. Bruni ha emmarcat aquesta trobada en l'òptica de la "fraternitat" que proposa el papa en la seua tercera encíclica. Al-Sistani és un dels clergues xiïtes més influents, amb milions de seguidors a tot el món. A Occident és principalment conegut pel seu prestigi i el seu pes en la política iraquiana, especialment a partir de la invasió estatunidenca de 2003. Al-Sistani, considerada una veu moderada, ha jugat un paper fonamental com a mediador polític i referent moral a l'Iraq, un fet que li ha permés tindre una gran influència en un país que està en el centre de la pugna entre els Estats Units i l'Iran.

Posteriorment, Francesc viatjarà amb avió cap a Nasiriyah, on es troba el cementeri musulmà més gran del món, i participarà en una trobada interreligiosa. Diumenge, el papa es desplaçarà amb avió a Erbil, capital del Kurdistan iraquià. Aquest punt s'erigeix en l'últim refugi dels cristians a l'Iraq, a la regió autònoma del Kurdistan, que va aconseguir la seua independència el 1991 després de la primera guerra del Golf, un lloc on, de moment, són tolerats, acceptats i poden exigir alguns drets.

Oració per les víctimes de la guerra a Mossul

Està previst que el papa prenga un helicòpter cap a Mossul, on farà una oració de sufragi per les víctimes de la guerra. Allí tindrà lloc un dels moments més significatius del viatge, ja que el pontífex es traslladarà fins a la plaça de les Quatre Esglésies on resarà "de manera privada" per a "honrar les víctimes de la guerra", en paraules de Bruni.

El 2003, la comunitat cristiana de Mossul tenia uns 35.000 fidels. En els onze anys següents al començament de la guerra per a enderrocar Sadam Hussein, el nombre va caure tràgicament i els assassinats i segrestos a cristians estaven quasi a l'orde del dia. El 2014 quedaven a la ciutat uns 15.000 creients de diferents esglésies. El dilluns al matí, el papa participarà en la cerimònia de comiat a l'aeroport internacional de Bagdad.

També et pot interessar

stats