Absolts de tràfic d'influències l'exalcalde d'Orxeta Vicente Llinares i l'exedil José Olcina

Estaven acusats de requalificar terrenys rústics de la seua propietat, que havien venut amb l'expectativa que es transformarien en urbanitzables.

Juí a l'exalcalde socialista d'Orxeta Vicente Llinares, l'exedil d'Urbanisme José Olcina i el seu germà, Vicente Olcina
Juí a l'exalcalde socialista d'Orxeta Vicente Llinares, l'exedil d'Urbanisme José Olcina i el seu germà, Vicente Olcina / Arxiu

L'Audiència d'Alacant ha absolt l'exalcalde socialista d'Orxeta Vicente Llinares, l'exedil d'Urbanisme José Olcina i el seu germà, Vicente Olcina, dels delictes de negociacions prohibides a funcionaris públics i tràfic d'influències

Els tres estaven acusats d'haver promogut acords municipals, entre 2003 i 2007, per a requalificar terrenys rústics que havien sigut de la seua propietat i que havien venut amb antelació a dues empreses constructores, amb l'expectativa que es transformarien en urbanitzables.

La sentència considera que "no existia prova de càrrec" que acreditara que cometeren aquests supòsits delictius. Conclou que, en realitat, els fets que se'ls atribuïa tant per part de la fiscalia com per part de l'acusació particular, malgrat donar-los per certs i provats, no encaixen en les característiques dels delictes pels quals se'ls havia portat a judici.

La sentència diu que, l'any 2003, el germà de l'exedil d'Urbanisme, al costat d'altres persones, va adquirir una finca rústica per 564.000 euros i la va vendre huit mesos després per 2,6 milions a una constructora després de pactar per contracte "una sèrie de condicions suspensives que beneficiaven els venedors solament en cas que efectivament els terrenys foren requalificats".

També considera provat que, en 2004, l'exalcalde va signar un contracte de venda amb una altra constructora sobre una altra finca rústica per un preu d'1,6 milions. Després, tots aquests terrenys quedaven requalificats mitjançant l'aprovació provisional del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) d'Orxeta, l'abril del 2007.

El tribunal no considera els fets constitutius de delictes

No obstant això, el president del tribunal assenyala que aquests fets no són, al seu judici, constitutius dels delictes que se'ls imputen. Segons indica, l'exalcalde i l'exedil d'Urbanisme no tenien l'obligació d'informar sobre els contractes de venda d'aquestes parcel·les. Tampoc sobre els acords de requalificació adoptats per l'Ajuntament, malgrat que sí que els van votar perquè pogueren aprovar-se.

Sobre el presumpte delicte de tràfic d'influències, la sentència apunta que "no pot afirmar-se racionalment" que els acusats "s'han influït mútuament per a aconseguir una resolució que genere benefici econòmic, perquè no es pot alterar el procés motivador de qui ja té la voluntat tan determinada a això que influeix sobre l'influent".

També et pot interessar

stats