Brussel·les insisteix que la crisi del cítric valencià és estructural i no per importacions sud-africanes

Mollà exigeix una PAC que protegisca l’agricultura valenciana i premie la reconversió cap a explotacions amb un impacte ambiental menor.

La consellera Mireia Mollà, aquest dimecres a Vinaròs
La consellera Mireia Mollà, aquest dimecres a Vinaròs / GVA

La Comissió Europea sosté que la crisi perquè passa el sector citrícola a la Comunitat Valenciana és estructural, perquè “no hi ha dades” que sustenten que els problemes vinguen de les importacions de països tercers com Sud-àfrica. Des de Brussel·les, requereixen al govern mesures per a reforçar les organitzacions agràries i millorar la competitivitat dels productors.

“Si hi ha un problema en el sector dels cítrics, certament no és per les importacions de Sud-àfrica i sí per problemes estructurals”, ha argumentat aquest dimarts un expert de l’executiu comunitari en la comissió de peticions del Parlament Europeu. L’Eurocambra ha respost així a una queixa de productors valencians que denuncien l’acord de lliure comerç amb Sud-àfrica, però mantindrà l’expedient obert a l’espera que la comissió d’agricultura presente les seues conclusions.

Malgrat l’anunci, eurodiputats d’Unides Podem, Vox, PP, Ciutadans i PSOE han intervingut per a sumar-se a les queixes pels negocis amb Sud-àfrica que, critiquen, importa cítrics produïts a menor cost i sotmesos a menors estàndards fitosanitaris. El representant de la Comissió ha dit que Brussel·les és “conscient” de les dificultats perquè passen els cítrics a la regió valenciana, però ha recalcat que les dades “no mostren una alça de les importacions” del país africà sinó “al contrari, a la baixa”.

L’expert ha apuntat altres problemes com els efectes del clima, que han deixat una temporada amb cítrics de menor grandària i qualitat, i una baixada de la demanda en un hivern de temperatures més càlides. També destaca els problemes a la frontera francesa, que frenen les exportacions a la resta de la Unió Europea, o la falta d’organització dels productors a la Comunitat Valenciana –a penes un 30% dels productors estan en organitzacions–.

La falta de coordinació, ha dit l’expert, és problemàtic perquè són les organitzacions agràries les que poden optar a determinats fons comunitaris o mesures de crisis per a revertir la situació. “Hi ha mitjans per a gestionar les crisis i mesures per a millorar la competitivitat, amb inversió en desenvolupament rural i mesures mediambientals”, ha conclòs.

Mollà defensa una PAC que mire l’agricultura valenciana

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha defensat una Política Agrària Comunitària (PAC) que represente l’agricultura valenciana i compense la reconversió. En la jornada La PAC post 2020, celebrada aquest dimecres a Vinaròs, Mollà ha lamentat que la renda agrària ha perdut “el 40% de beneficiaris i més del 25% de pagaments directes en l’última dècada”.

“És el moment d’assegurar els recursos perquè l’agricultura valenciana puga viure amb dignitat”, ha asseverat. Entre les assignatures pendents, Mollà ha reclamat enfortir les ajudes al sector hortofructícola i ha apuntat que és “vital” compensar la reconversió i integrar paràmetres climàtics d’una manera “segura i viable”. En aquest sentit, la Conselleria ha incrementat un 20%, fins als 30 milions d’euros, les ajudes a les explotacions agràries per a reduir l’impacte ambiental. Així mateix, ha destinat 45 milions d’euros a l’agricultura ecològica en els últims quatre anys, un impuls que ha permés que aquest sector ja supere els 500 milions d’euros de volum de negoci en una tendència que creix any rere any.

També et pot interessar

stats