Ciutadans demana a Puig que “solte el llast” de Compromís i Podem

Puig defén que és moment de treballar junts i Compromís adverteix que a la Comunitat Valenciana li falten recursos per a reconstruir l'economia.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la sessió de control a les Corts

La sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig, a les Corts ha tingut com a protagonista l'actitud de Compromís i Podem durant la negociació de la nova pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés dels Diputats. El diputat de Ciutadans, Toni Cantó, ha considerat que Compromís “ha deixat tirat” el Consell i que Podem els ha “apunyalat” per l'esquena en pactar amb EH Bildu en l’àmbit de l'estat espanyol. Així, ha qualificat l'actitud de la coalició valencianista d’“enrabiada infantil” i ha acusat el tripartit “d'espectacle lamentable”. “No té socis, té llastos”, ha asseverat, i ha oferit col·laboració, sobretot davant Europa.

Puig no ha volgut entrar en la polèmica i ha dit que és moment de sumar, no de restar. Així, ha valorat el treball a la Comunitat Valenciana i ha minimitzat els problemes que en un determinat moment hi ha pogut haver.

Per la seua banda, Isabel Bonig, síndica del PP, ha lamentat les errades del Consell durant la gestió de la crisi i ha retret a Puig no tindre un pla per a reactivar l’economia. A més, li ha demanat explicacions pel repartiment de material defectuós als centres hospitalaris i residències. “La crispació no salva vides”, ha advertit Puig en resposta a la responsable del PP, a la qual li ha demanat que estiga al costat del Consell

El torn de Compromís l’ha aprofitat Fran Ferri per a aprofundir en les crítiques per l'infrafinançament. El síndic ha preguntat per la valoració que fa el Consell que el govern espanyol no reconega l'infrafinaçament de la Comunitat Valenciana i ha advertit que “algunes administracions”, com la valenciana, es quedaran a meitat camí en la reconstrucció de l'economia per falta de recursos.

Puig ha contestat que comparteix la discriminació objectiva de la Comunitat Valenciana en el problema del finançament i ha assegurat que seguirà lluitant per resoldre'l, però també ha defés alguns avanços durant els últims anys. En aquest sentit, Puig ha valorat el suport del govern espanyol durant aquesta crisi, que segons ha dit, ha creat per primera vegada un fons al marge del sistema de finançament.

Comença el pagament a autònoms

El president de la Generalitat ha anunciat durant la sessió de control que el Consell ha començat aquest dijous a pagar les ajudes a autònoms l'activitat dels quals es va veure compromesa per la pandèmia. Es tracta de 57 milions d'euros que arribaran a unes 60.000 persones, una xifra que, segons el cap del Consell, és “més gran que en cap altra autonomia”.

Puig ha apuntat que prop de 400.000 treballadors han cobrat ja les compensacions per haver-se vist afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). No obstant això, ha admés que encara hi ha unes 25.000 persones que no han cobrat i ha assegurat que ho faran, perquè “l'objectiu és mantindre la capacitat de renda dels treballadors”. En total, a la Comunitat Valenciana hi ha 410.167 treballadors i treballadores afectats pels 65.166 ERTO que s’han presentat des de l'inici de la pandèmia. D’aquests, se n’han resolt 58.277, vora el 90%, que engloba el 81,8% de les persones afectades.

Reunió amb presidents de les diputacions i alcaldes

D'altra banda, ha anunciat que la setmana que ve convocarà els presidents de les tres diputacions i els alcaldes de les principals ciutats amb l'objectiu que “el pilar institucional siga també fonamental en l'eixida de la crisi”.

Puig també ha proposat als grups polítics amb representació a les Corts un “acord simbòlic” per a “donar un adeu públic i fratern i sense divisions” a les víctimes de la pandèmia. “Hem d'estar units en la memòria d'aquest dolor i per a acomiadar junts les víctimes”.

També et pot interessar

stats