• Preacord amb 10 eixos prioritaris per a un govern progressista de coalició

  Notícies Política | 12/11/2019 16:28
  À Punt NTC
  El text signat entre Unides Podem i PSOE.

  El text signat entre Unides Podem i PSOE.

  El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, i el d'Unides Podem, Pablo Iglesias, han anunciat un preacord de govern per a la formació d’un executiu progressista de coalició. El text pretén situar Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa.

  El document que s’ha fet públic inclou aquests 10 punts. 

  1.- Consolidar el creixement i la creació d'ocupació. Combatre la precarietat del mercat laboral i garantir una faena digna, estable i de qualitat.

  2.- Treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció. Protegir els serveis públics, especialment l'educació –incloent-hi l'impuls de les escoles infantils de zero a tres anys–, la sanitat pública i l'atenció a la dependència. Blindatge de les pensions dels majors: assegurar la sostenibilitat del sistema públic de pensions i la revaloració d’acord amb el cost de la vida. L'habitatge com a dret i no com a mercaderia. Apostar per la ciència com a motor d'innovació econòmica i dignificar les condicions laborals del sector. Recuperar talent emigrat. Controlar l'extensió de les cases d'apostes.

  3.- Lluitar contra el canvi climàtic: la transició ecològica justa, la protecció de la biodiversitat i la garantia d'un tracte digne als animals.

  4.- Enfortir les xicotetes i mitjanes empreses i a els autònoms i les autònomes. Impulsar la reindustrialització i el sector primari. Facilitar des de l'administració les bases per a la creació de riquesa, benestar i ocupació, així com l'impuls digital.

  5.- Aprovació de nous drets que aprofundisquen en el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a una mort digna i a l'eutanàsia, la salvaguarda de la diversitat i assegurar Espanya com a país de memòria i dignitat.

  6.- Assegurar la cultura com a dret i combatre la precarietat en el sector. Fomentar l'esport com a garantia de salut, integració i qualitat de vida.

  7.- Polítiques feministes: garantir la seguretat, la independència i la llibertat de les dones a través de la lluita decidida contra la violència masclista, la igualtat retributiva, l'establiment de permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles, la fi del tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i l'elaboració d'una llei d'igualtat laboral.

  8.- Revertir la despoblació: suport decidit a l'anomenada Espanya buidada.

  9.- Garantir la convivència a Catalunya: el govern d'Espanya tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política. Amb aquesta finalitat, es fomentarà el diàleg a Catalunya i s’hi buscaran fórmules d'entesa i trobada, sempre dins de la Constitució. També s'enfortirà l'Estat de les autonomies per a assegurar la prestació adequada dels drets i els serveis de la seua competència. Es garantirà la igualtat entre tots els espanyols.

  10.- Justícia fiscal i equilibri pressupostari. L'avaluació i el control de la despesa pública és essencial per al sosteniment d'un Estat del benestar sòlid i durador.