El PSOE insta el PP i Cs a permetre un govern que no depenga d'independentistes

Els populars han eludit comprometre’s a una abstenció conjunta amb la formació de Rivera.

Pedro Sánchez i Albert Rivera, en una foto d'arxiu
Pedro Sánchez i Albert Rivera, en una foto d'arxiu / Jesús Hellín (Europa Press)

El PSOE ha instat el PP i Ciutadans a permetre, amb la seua abstenció, un govern progressista presidit per Pedro Sánchez que no depenga de les forces independentistes catalanes.

“Que l'estabilitat de l'executiu no depenga de les forces independentistes exigeix, per part seua, un exercici de responsabilitat amb l'estabilitat de l'Estat per part del PP i Cs”, ha dit el partit en un comunicat.

El PSOE ix així al pas de la proposta que ha llançat al PP el líder de Cs, Albert Rivera, per a desbloquejar la investidura de Sánchez si es compleixen tres condicions. 

El PSOE considera que aquests tres requisits exigits per la formació de Rivera ja es compleixen. Per això creuen que no hi ha raons objectives per a mantindre el bloqueig parlamentari que impedeix la formació de govern. "En conseqüència, instem Ciutadans a facilitar, amb l’abstenció, la formació d'un govern progressista i evitar la repetició electoral", afegeix.

Pel que fa a la proposta sobre Navarra, el PSOE considera que ja hi ha un govern constitucionalista “plenament compromés” amb la defensa de la Constitució i del règim foral i del qual no forma part Bildu.

En segon lloc, el PSOE garanteix que si per part de les forces independentistes es produïra un incompliment de la Constitució o un atemptat greu a l'interés general d'Espanya, el govern espanyol faria ús de les seues competències per a garantir la sobirania nacional, la integritat territorial i la convivència. I aplicaria l'article 155 de la Constitució.

Finalment, el PSOE reitera el propòsit d'alleujar la càrrega fiscal de les classes mitjanes i treballadores i del col·lectiu del treball autònom, tal com reclama Cs.

En el comunicat, el PSOE es dirigeix també a Unides Podem i li demana que no torne a bloquejar un govern progressista. “Amb el seu vot afirmatiu, Unides Podem tindria l'oportunitat de facilitar un govern amb la justícia social com a principal causa”.

El PP eludeix comprometre’s a una abstenció conjunta amb Cs

Després d'una reunió de més de dues hores entre el líder del PP, Pablo Casado, i el president de Cs, Albert Rivera, al Congrés, el PP ha evitat pronunciar-se sobre la proposta del líder de Ciutadans de plantejar una abstenció conjunta en la investidura de Pedro Sánchez. No obstant això, han coincidit a culpar Sánchez, del bloqueig polític que viu Espanya. 

També et pot interessar

stats