El rei inicia consultes amb la incògnita de si hi haurà investidura al desembre

Serà la tercera vegada que Felip VI rebrà enguany als dirigents dels partits per a sondejar les seues posicions.

El rei rebrà aquest dimarts al diputat de Compromís, Joan Baldoví
El rei rebrà aquest dimarts al diputat de Compromís, Joan Baldoví / Efe
10 de desembre 2019 - 07:30

El rei iniciarà aquest dimarts la seua nova ronda de consultes que pot desembocar en la proposta de Pedro Sánchez com a candidat a la investidura i amb la incògnita de si ERC permetrà que siga reelegit president del govern espanyol durant el mes de desembre.

Serà la tercera vegada que Felip VI rebrà enguany als dirigents dels partits per a sondejar les seues posicions davant la investidura després que, després de les dues anteriors, fora impossible un acord que permetera desbloquejar la situació.

Amb el Congrés més plural que mai, pel Palau de la Zarzuela passaran els representants de 18 formacions polítiques, mentre que els de quatre més han rebutjat formar part de la llista. Dos han sigut habituals a l'hora de declinar la seua presència en aquesta ronda, ERC i EH Bildu, i en aquesta ocasió s'hi han sumat la CUP (després d'obtindre per primera vegada representació en el Congrés) i el BNG. 

Esquerra Republicana no estarà present per tant a La Zarsuela però és clau perquè Sánchez, si és proposat pel rei, puga obtindre els suports suficients per a repetir en el càrrec.

Baldoví, dels primers a reunir-se amb el rei

Com és habitual, l'orde de les reunions del rei amb els dirigents polítics es fixa de menor a major representació parlamentària. Per tant, el primer a acudir el dimarts al matí serà el diputat de Fòrum Astúries, Isidro Martínez, al qual seguiran Tomás Guitarte (Terol Existeix), José María Mazón (Partit Regionalista de Cantàbria) i Joan Baldoví (Compromís).

Durant la vesprada serà el torn de Javier Esparza (UPN), Pedro Quevedo (Nova Canàries), Ana Oramas (CC), Yolanda Díaz (Galícia en Comú) i Íñigo Errejón (Més País).

Dimecres, la segona i última jornada l'obrirà el rei amb Alberto Garzón (EU), seguit d'Aitor Esteban (PNB), Jaume Asens (En Comú Podem), Laura Borràs (Junts per Catalunya) i Inés Arrimadas (Ciutadans). Després d'un recés al migdia, a la vesprada el rei rebrà el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias; el de Vox, Santiago Abascal; el del PP, Pablo Casado; i el del PSOE, Pedro Sánchez.

Després d'aquesta última reunió, Felip VI haurà de comunicar a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, si proposa un candidat a la investidura i, en cas afirmatiu, serà ella qui ho faça públic.

També et pot interessar

stats