Els 34 acusats refusen l'última paraula en el tancament del juí del cas Brugal

Les defenses demanen l'absolució per a tots, ja que "la tesi de l'acusació no s'ha provat".

Imatge d'arxiu del judici per la corrupció política i empresarial entorn del contracte de recollida de fem d’Oriola
Imatge d'arxiu del judici per la corrupció política i empresarial entorn del contracte de recollida de fem d’Oriola / Arxiu

Els 34 acusats en la presumpta trama de corrupció política i empresarial entorn de la contracta de fems d'Oriola han refusat el torn d'última paraula en el tancament del juí que s'ha seguit durant els últims deu mesos en l'Audiència Provincial d'Alacant, amb seu a Elx. Es tracta de l'origen del denominat cas Brugal, que va derivar en una vintena de peces separades a les comarques del sud.

En l'última sessió, cap dels acusats, entre els quals hi ha l'empresari Ángel Fenoll i els exalcaldes oriolans del PP José Manuel Medina i Mónica Lorente, ha volgut fer cap declaració al tribunal i s'han limitat a donar les gràcies tant als jutges com al ministeri fiscal, la defensa i l'acusació particular pel tracte rebut en aquests prop de deu mesos.

La investigació va començar en 2006 pel possible tripijoc en el contracte local dels fems durant l'etapa de l'alcalde José Manuel Medina, del PP. Als acusats se'ls atribueixen fins a 11 delictes, entre ells frau, prevaricació i suborn. Per a Medina, la Fiscalia demana 12 anys de presó; per a la seua successora, Lorente, huit anys i per al principal implicat, l'empresari Ángel Fenoll, un total de 37 anys.

Conductes "reprotxables"

L'advocat de Fenoll, Mariano Bo, ha posat l'accent en l'"esforç extraordinari" del ministeri fiscal per trobar alguna prova, "que no existeix", de la culpabilitat de qualsevol dels imputats d'aquesta causa. Sobre una possible absolució, ha deixat clar que "pot hi haver hagut conductes reprotxables, però penalment no hi ha cap conducta sancionable".

Al mateix temps, la lletrada de Mónica Lorente, María Sansano, ha ressaltat que la tesi de l'acusació "no s'ha provat" i que els testimonis de l'acusació "han validat les proves de descàrrec" d'aquesta defensa. Per això, ha afegit, l'"única resolució justa seriosa l'absolució per a tots".

Per la seua banda, les empreses responsables civils subsidiàries han defés la legalitat de les actuacions de la mercantil. Segons l'advocat de Valoriza Servicios Medioambientales, no hi ha fets provats, perquè ni ministeri fiscal ni acusació particular han pogut acreditar il·legalitats en la contracta investigada.

També et pot interessar

stats