Els salaris als ajuntaments es disparen

La Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local marca màxims segons la població.

VÍDEO | Els salaris als ajuntaments es disparen

Amb l’inici de la nova legislatura sorgida de les urnes el passat 26 de maig, alguns ajuntaments s’han estrenat augmentant nòmines per a alcaldes i regidors. Encara que en els anys de la crisi molts municipis havien abaixat els salaris de regidors i regidores, ara la tendència és més prompte la contrària. Ontinyent, Guardamar del Segura i Dénia, són només alguns exemples, han fet pujades de més del 20%, que els equips de govern atribueixen a la millora de la situació econòmica. 

Tot i que no hi ha una norma que especifique quant ha de cobrar cada alcalde, sí que hi ha una llei que imposa un salari màxim. La Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, aprovada el 2013, relaciona la retribució màxima possible amb la població del municipi. Des de llavors, els alcaldes de ciutats de més de 500.000 habitants poden cobrar, com a molt, 106.130 euros. A menys població, menor és el salari màxim.

Dins dels límits que marca la llei està el recent alcalde de Pilar de la Foradada, José María Pérez, del Partit Popular, que s'ha apujat el sou respecte al seu antecessor en un 160%. La retribució de l'alcalde era de vora 20.000 euros bruts anuals i ara serà de 51.800. Ciutadans ha denunciat que el govern municipal costarà un milió d'euros més que en l'anterior legislatura.

Tal com explica Andrés Boix, professor de Dret Públic de la Universitat de València, la llei també limita el nombre d’assessors que pot haver-hi i el nombre màxim de regidors que poden tindre una dedicació exclusiva i, per tant, un sou. La decisió de les xifres concretes depén del ple municipal, així que els grups han de negociar. A Nules, a la Plana Baixa, amb un govern en minoria i després de negociacions fins a l’últim minut, els salaris han quedat per davall del que proposaven els partits i cap dels regidors cobrarà per dedicació exclusiva. 

Ontinyent, Guardamar del Segura i Dénia, un 20% més

A Ontinyent, on va arrasar en les urnes el nou partit de Jorge Rodríguez, els sous han pujat un 20%.  El 2011, Rodríguez, sota les sigles de PSPV i al costat de Compromís, va retallar un 15% els salaris pel deute de les arques municipals. I ara, l’alcalde cobrarà 8.000 euros més que en el mandat anterior, tot i que no arriba al límit que estableix la llei. També puja el salari dels regidors, fins als 44.480 euros, i, sobretot, el del cap del gabinet, que quasi duplicarà el sou anterior.

A Dénia i Guardamar del Segura, on els pactes d’esquerra de 2015 havien fet que baixaren els salaris, els governs monocolors els han apujat de nou. En el cas de Guardamar, l’alcalde socialista, José Luis Sáez, cobrarà 48.000 euros, 10.000 més que abans, i 44.000 euros els regidors alliberats. A Dénia, els sous de Vicent Grimalt i els seus regidors socialistes, s’han incrementat al voltant de 10.000 euros: l’alcalde cobrarà 53.000 euros, i els edils, 50.000. 

Vox renuncia al sou a Mutxamel, però cobra al Campello

Al Campello i Mutxamel, municipis de l’Alacantí, Vox ha arribat a acords amb el Partit Popular i Ciutadans per a dirigir els respectius consistoris. Els regidors de la formació d’extrema dreta no tenen delegada cap competència de gestió, però sí que estan presents en les Juntes de Govern. 

L’alcalde popular campeller, Juanjo Berenguer, ha proposat que l’edil de Vox cobre 5.000 euros a l’any. El portaveu de Compromís al Campello, Benjamín Soler, denuncia que rebrà un sou “semblant al dels regidors de l’anterior legislatura” que sí que tenien delegacions de govern. Des de Vox apunten que la situació no s’allargarà més enllà de l’estiu i que negociaran amb l’equip de govern quines són les regidories que assumeixen els seus edils.

A Mutxamel, la situació és similar, ja que Sebastián Cañadas va obtindre el vot decisiu per a la seua investidura de la ultradreta: allí, però, el representant de Vox ha renunciat a cobrar de l’ajuntament. 

També et pot interessar

stats