Felip VI veu “inadmissible” apel·lar a una “suposada democràcia per damunt del dret”

El rei afirma que sense respecte a la llei no hi ha “convivència, ni democràcia, sinó inseguretat i arbitrarietat”.

Felip VI, acompanyat per la reina Letícia i la presidenta del Congrés, saluda durant el Congrés Mundial de Dret
Felip VI, acompanyat per la reina Letícia i la presidenta del Congrés, saluda durant el Congrés Mundial de Dret / Javier Lizón (Efe)

El rei Felip VI ha subratllat aquest dimecres que “és inadmissible apel·lar a una suposada democràcia per damunt del dret”. Segons diu, sense respecte a la llei no hi ha “convivència, ni democràcia, sinó inseguretat, arbitrarietat i fallida dels principis morals i cívics de la societat”.

El cap de l’Estat ha deixat clar que democràcia i estat de dret són “realitats inseparables” i defendre’n una implica, necessàriament, defendre’n l’altre. Així s’ha pronunciat en rebre el Premi Mundial de Pau i Llibertat, que concedeix l’Associació Mundial de Juristes.

Felip VI ha pronunciat un llarg discurs en el qual ha ressaltat que el respecte a l’estat de dret en democràcia és la garantia dels drets i llibertats, i també el fonament de la convivència en pau, en línia amb la Declaració de Madrid que han adoptat al voltant de 2.000 juristes de 67 països.

“Convivència és viure junts i no separats”

Convivència, ha dit el rei, és viure “junts i no separats, units i no enfrontats”, amb respecte mutu i no amb uniformitat, però sí que partint que els desacords i discrepàncies que sorgisquen d’aqueixa pluralitat han de resoldre’s “d’acord amb el dret”.

Felip VI ha rebut el guardó emocionat, acompanyat per la reina i després d’un elogi a càrrec de l’expresident Felipe González. L’auditori del Teatre Reial ha reconegut l’entrega amb un llarg aplaudiment.

També et pot interessar

stats