L’oposició carrega contra el decret per a ampliar el parc d'habitatge vivenda pública

El PPCV, en la mateixa línia que Ciutadans, amenaça d'interposar un recurs d’inconstitucionalitat si no es tramita com a projecte de llei.

Els portaveus de les diferents formacions polítiques durant la compareixença
Els portaveus de les diferents formacions polítiques durant la compareixença / À Punt NTC

A les Corts, els grups polítics han valorat el decret per a l’ampliació d’habitatge públic mitjançant tanteig i retracte que es votarà el pròxim 15 de juliol. L’oposició ha carregat contra una norma que consideren que desperta nombroses inseguretats judicials i que fins i tot podria incomplir la Constitució, mentre que les formacions del Botànic han assegurat que és urgent en aquests temps de crisi i que pretén acabar amb l’especulació dels fons voltor.

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha amenaçat d'interposar un recurs d’inconstitucionalitat si no es tramita com a projecte de llei i es respecta la voluntat de negociació, ja que considera que tal com està plantejat no es dona cap seguretat jurídica a particulars i empreses. “Creiem que infringeix l’ordenament jurídic i la Constitució”, ha apuntat aquest dimarts en la roda de premsa posterior a la junta de síndics. En la mateixa línia, la diputada de Ciutadans Ruth Merino ha valorat que el decret recau en inseguretats jurídiques i ha instat el Botànic a tramitar-lo com a projecte de llei. Una petició que descarten des de Vox perquè l’oposició és completa i perquè la seua possible aplicació, segons ha afirmat el diputat José María Llanos, seria igual a “aplicar el comunisme a la comunitat autònoma”.

La postura del govern valencià és radicalment oposada i la portaveu d’Unides Podem a les Corts, Naiara Davó, ha valorat d’“històric i valent” ampliar el parc públic i lluitar contra l’especulació en la compravenda de vivendes. “Durant molt de temps hem patit les pressions dels lobbies que viuen d’especular amb l’habitatge”, ha dit en referència a les amenaces i pressions que ha patit darrerament el conseller Rubén Martínez Dalmau, i ha urgit a tirar avant un decret “necessari en aquesta situació de pandèmia”. El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha insistit que multitud de famílies encara pateixen necessitats d’habitatge acumulades des de l’anterior crisi de 2008. “Que la Generalitat puga arribar a eixos acords és una qüestió de justícia social”, ha expressat.

Uns arguments que el portaveu socialista Manolo Mata ha defés una mesura que ja s’ha dut a terme en altres administracions com l’andalusa i a la ciutat de Barcelona. “Som poc ambiciosos a l’hora d’atacar els fons voltor”, ha apuntat, a banda de proposar mesures com la fragmentació dels grups d’habitatge quan es realitzen macrovendes per part de grups bancaris o societats d’inversió. Mata no ha descartat que més avant, però, es desenvolupe el decret via projecte de llei “per tal de frenar els fons voltor i ajudar a fer que la gent tinga vivendes dignes”.

També et pot interessar

stats