El govern espanyol deroga l'article que permet despatxar per baixes mèdiques justificades

31 min.

El govern espanyol ha començat a desmuntar la reforma laboral del PP mitjançant la derogació de l'article 52.d de l'Estatut dels Treballadors, que permet despatxar un treballador que haja faltat un 20% del temps al treball, malgrat que les baixes laborals hagen sigut totalment justificades.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha explicat que, amb aquest canvi, s'impedirà que "es puga despatxar les persones més vulnerables" per tindre "una baixa justificada per malaltia". Díaz s'ha referit a l'article com una "anomalia o excepcionalitat d'Espanya en relació amb països de l'entorn que no tenen un precepte semblant". 

Malgrat el canvi, per a la professora de Dret Laboral de la Universitat de València, Amparo Esteve, “estar de baixa no és un escut absolut”. Així ho ha assenyalat en una entrevista en Les notícies del matí, en què ha comentat que, a partir d'ara, per a acomiadar una persona de baixa caldrà una justificació que estiga contemplada en la llei i que “s'haurà de justificar”.

Segons Amparo Esteve, la mesura perjudicarà més l'empresariat, ha afirmat que “en els últims mesos hi ha hagut un augment dels acomiadaments a l'empara d'aquest article”, i que amb el canvi el que es pretén és “parar el degoteig de comiats”. A pesar d'això, la professora de la Universitat de València ha afirmat que “hi ha un problema” amb el tema de les baixes laborals i que “ha d'haver-hi un cert control”. “Que les persones amb malalties tinguen una bona protecció laboral, que hi haja un equilibri”.

Es tracta d'un dels primers articles de la reforma laboral, implementada pel govern de Mariano Rajoy el 2015, que Pedro Sánchez pretén eliminar durant aquesta legislatura. En aquest sentit, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ja va informar que no es tracta de "relegislar ni revisar", sinó de derogar un precepte "que és una anomalia en el marc de la legislació laboral europea".

Díaz, de fet, va insistir en el fet que, amb aquesta derogació, el que s'intenta és potenciar el treball decent. Per això, el Ministeri aposta per l'economia social, que suposa un 10% del PIB amb 42.000 empreses i 2,3 milions de treballadors.

D'altra banda, els empresaris no hi estan d'acord. De fet, el vicepresident de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials, Lorenzo Amor, considera que aquesta situació no s'ajusta a la realitat de les necessitats i que s'hauria de fer amb un acord social total.

stats