La justícia rebutja investigar la querella del PP contra Torra per usurpació de funcions

El Tribunal Superior de Catalunya entén que no hi ha cap “acte jurídic” del Parlament ni de la justícia que n’haja ordenat el cessament.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, el passat 21 de febrer a Barcelona
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, el passat 21 de febrer a Barcelona / Andreu Dalmau (Efe)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat investigar la querella per usurpació de funcions presentada pel PP contra el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en entendre que no hi ha cap “acte jurídic” del Parlament ni de la justícia que n’haja ordenat el cessament.

El PP argumentava que la pèrdua de la condició de diputat de Torra comporta de manera automàtica el seu cessament en el càrrec de president de la Generalitat, d’acord tant amb la Constitució com amb l’Estatut de Autonomia. Per contra, l’alt tribunal argumenta que no existeix aquest “automatisme” i que aquesta qüestió ha de ser dirimida pel mateix Parlament de Catalunya.

Les úniques sentències del Tribunal Constitucional que cita el PP “no es refereixen a casos anàlegs” als de Torra, manté el tribunal. A més, adverteix que no correspon a la jurisdicció penal interpretar els preceptes legals que es plantegen, per la qual cosa “no és procedent” que la sala entre en una anàlisi més profunda de l’assumpte.

La sentència coincideix amb el criteri de la Fiscalia, la qual sostenia que la jurisdicció penal no ha de dirimir si Torra pot continuar exercint com a president de Catalunya, “més enllà de l’especulació” que puga derivar-se de la lectura de la Constitució i l’Estatut. Paral·lelament, el Tribunal Suprem ha de resoldre el recurs contra la sentència d’un any i mig d’inhabilitació de Torra per desoir l’orde de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs del Palau de la Generalitat de Catalunya, condemna que no és executable fins que no siga ferma.

També et pot interessar

stats