Les dates clau fins a les eleccions generals del 10 de novembre

Una campanya exprés de huit dies precedirà els quarts comicis en quatre anys

VÍDEO | Les dates clau fins a les eleccions generals del 10 de novembre

La ronda de consultes del rei Felip VI ha evidenciat la falta de suports per a la investidura de Pedro Sánchez. Constatat el fracàs en les negociacions, la repetició de les eleccions generals sembla quasi inevitable.

El pròxim dilluns 23 de setembre expira el límit de dos mesos que marca la llei, des d'un primer debat d'investidura, per a dissoldre les Corts en absència de majoria parlamentària per a la formació de govern. El decret de dissolució, què conduirà a la convocatòria oficial dels comicis, es publicarà l'endemà al BOE i entrarà en vigor un dia després, el 25 de setembre. 

A partir d'aquell dimecres comença a córrer el rellotge de les eleccions, que comprén un termini de 47 dies i no dels 54 habituals, arran d'una reforma de la llei electoral, la LOREG, en 2016 en previsió de situacions com l'actual.

La suma situa diumenge 10 de novembre com a data dels comicis, que seran els quarts en quatre anys.  

Abans, el 15 d'octubre, es publicaran les candidatures dels partits en el BOE. La campanya electoral es retardarà fins l'1 de novembre i durarà només huit dies –en lloc de les dues setmanes habituals– fins les 00:00 hores dels dia 8 del mateix mes. L'endemà tindrà lloc la jornada de reflexió i 24 hores després, les eleccions generals. 

Els comicis costaran 170 milions, 11 € per persona

En aquesta campanya exprés es retallaran un 30% les subvencions per a les despeses electorals dels partits polítics i es reduirà la propaganda electoral a la meitat. Amb tot, s'estima que les noves eleccions costaran 170 milions més a les arques públiques, vora 11 euros per espanyol i espanyola. 

Les persones residents a l'estranger no cal que sol·liciten el vot una altra vegada, ja que ja estan registrades en el cens. 

Només un gir d'última hora podria alterar el guió. El termini oficial per a convocar el ple d'investidura acaba aquest divendres 20 de setembre de vesprada. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, estaria a temps de convocar el ple i la primera votació dissabte, així com un segon debat i votació el mateix dilluns 23, abans de les 24 hores, quan expira el termini legal, un escenari que ara mateix sembla altament improbable. 

També et pot interessar

stats