L'Eurocambra censura que continue havent-hi monuments que enalteixen les dictadures

Reclama també una cultura comuna de memòria històrica a Europa que rebutge els crims dels règims totalitaris.

L\'Eurocambra censura que continue havent-hi monuments que enalteixen les dictadures
L'Eurocambra censura que continue havent-hi monuments que enalteixen les dictadures

El ple de l'Eurocambra ha censurat que en alguns països de la Unió Europea encara continuen existint monuments i llocs commemoratius en espais públics que enalteixen els règims dictatorials.

Aquesta iniciativa s'ha aprovat quan es compleix el 80 aniversari de l'inici de la Segona Guerra Mundial per a retre homenatge a les víctimes de l'estalinisme, el nazisme i altres règims totalitaris i autoritaris. El text considera que aquests monuments contribueixen a la distorsió dels fets històrics i les conseqüències del conflicte.

A més, els membres de l’Eurocambra han reclamat una cultura comuna de memòria històrica a Europa que rebutge “els crims dels règims feixistes i estalinistes”, i d'altres règims totalitaris i autoritaris del passat.

D’altra banda, els eurodiputats i eurodiputades han demanat que es prohibisquen els grups neofeixistes i neonazis, així com qualsevol fundació o associació que "exalte i glorifique” el nazisme i el feixisme".

Així mateix, proposen establir el 25 de maig com a Dia Internacional dels Herois de la Lluita contra el Totalitarisme, data que commemora l'aniversari de l'execució de l'heroi d'Auschwitz Rotamaster Witold Pilecki.

També et pot interessar

stats