Penes menors per als 47 processats pel front d’ETA als centres penitenciaris

Els processats han reconegut els fets per a rebaixar la pena i evitaran la presó.

A l'esquerra, en imatge, l'advocada Arantza Zulueta, una de les principals acusades
A l'esquerra, en imatge, l'advocada Arantza Zulueta, una de les principals acusades / Efe

Els 47 processats per integrar el front d’ETA als centres penitenciaris han acceptat penes lleus, amb les quals evitaran la presó, a canvi de reconéixer la seua participació en l’anomenat Koordinazioa Taldea (KT), l’aparell de la banda terrorista per a coordinar l’acció dels presos de la banda. No obstant això, els principals acusats continuaran un any en llibertat vigilada.

Les penes més grans (3 anys i mig i 2 anys i 7 mesos de presó, respectivament) han sigut per als advocats Arantza Zulueta i Jon Enperantza, considerats els responsables del KT. Els dos s'enfrontaven a una petició de la Fiscalia de 14 anys de presó per participació activa en organització terrorista en grau de dirigent.

No obstant això, cap dels dos anirà a la presó, ja que se’ls han de descomptar els anys que van estar en presó preventiva després de ser detinguts eal gener de 2014 per aquests fets en l’operació Escac. La resta –per als quals el fiscal demanava entre 8 i 11 anys de presó– ha pactat amb la Fiscalia i les acusacions populars –AVT i Dignitat i Justícia– condemnes de dos anys o un any i mig de presó per participació activa en organització terrorista, en aplicar-los als 47 l'atenuant de confessió tardana.

Zulueta i Enparantza també han acceptat penes de 5 i 4 anys d’inhabilitació absoluta per a ocupar un càrrec públic, mentre que la resta s’ha conformat amb penes de 3 i 3 anys i mig d’inhabilitació, respectivament.

Per a aconseguir l’acord, els 47 acusats han admés un per un davant el tribunal la seua integració o vinculació amb el KT, un ens sota la direcció de l'organització terrorista que agrupa diverses organitzacions que treballen a favor dels presos i fugits d'ETA.

També et pot interessar

stats