Pérez Garijo es marca com a objectiu aconseguir una Comunitat Valenciana “sense fosses comunes”

La consellera anuncia l’impuls d’una xarxa d’espais de la memòria que inclourà un museu.

La consellera Rosa Pérez Garijo, durant la intervenció a les Corts
La consellera Rosa Pérez Garijo, durant la intervenció a les Corts / Flickr Corts

Exhumar les restes de totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme perquè la Comunitat Valenciana “siga un territori sense fosses comunes”. Aquest és l’objectiu prioritari de la legislatura que ha marcat aquest matí a les Corts la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, qui també ha anunciat l’impuls d’una xarxa d’espais de la memòria que inclourà un museu d’aquest període fosc de la història espanyola. 

“No oblidar i reforçar la memòria en les institucions i en la societat, posant especial atenció en la història més recent, curiosament la més perseguida i eliminada”, ha expressat durant la compareixença dedicada a explicar les línies de treball que projecta el seu departament en els pròxims quatre anys. “La memòria no obri ferides, les cicatritza. No cap ni la venjança ni la rancúnia perquè l’objectiu és sempre positiu, de construcció i cohesió”, ha incidit, a més de recordar que València va ser l’última capital de la Segona República i des d’Alacant van salpar vaixells i avions de persones que es veien obligades a exiliar-se en els últims dies de la Guerra Civil.

La consellera ha apuntat que el principal objectiu serà desplegar íntegrament la llei de memòria democràtica i per a la convivència, desenvolupant l’institut valencià de la memòria democràtica, els drets humans i les llibertats públiques. “Farem valdre aquestes ubicacions des del seu valor social i històric, però a més sumant-li un caràcter cultural capaç de combinar un vessant instructiu i acadèmic alhora que es convertisquen en reclam de persones que venen a visitar la nostra terra”, ha explicat sobre la nova xarxa d’espais de la memòria.

Quant a l'exhumació de restes de víctimes i desapareguts, ha indicat que l’objectiu és “ambiciós i difícil de realitzar”, però un país ple de fosses “ni té dignitat ni compleix les normes ètiques més bàsiques de la democràcia”. “Vull demanar ací i ara que superem la confrontació sobre la recuperació i reconeixement de les víctimes i desapareguts. Els actes que fa anys es van cometre van ser deplorables i mereixen una condemna política que, lamentablement, no sempre ha sigut ni unànime ni contundent”, ha ressaltat.

Creació d’un cens públic de víctimes de la dictadura i la transició

 

Pérez Garijo ha avançat que es crearà un banc públic d’ADN perquè tota persona puga trobar els seus familiars desapareguts, amb una atenció especial als casos de nadons robats durant la dictadura. L’objectiu és crear un cens de les víctimes de la dictadura i la transició, que es llançarà de forma paral·lela amb la retirada de vestigis franquistes en carrers, places o monuments dels municipis valencians.

Fins un 0,4% del pressupost per a cooperació al desenvolupament

En l’àrea de participació ciutadana, ha anunciat que es presentarà un nou projecte de llei però fins que aquest puga veure la llum s’aprovaran reglaments per a, per exemple, regular els pressupostos participatius de la Generalitat. Pérez Garijo també ha detallat canvis en el Portal de Transparència perquè siga “més útil, més accessible i més comprensible”, així el llançament d’un nou pla que millore els serveis d’atenció a la ciutadania.

Respecte a la cooperació, la consellera ha mostrat el compromís de destinar, al llarg de la legislatura, el 0,4% del pressupost valencià per a cooperació al desenvolupament. Així mateix, en l'àrea de Responsabilitat Social, ha avançat la intenció d’incloure clàusules socials i mediambientals en els processos de contractació de les administracions públiques.

També et pot interessar

stats