Podem i Esquerra Unida, partidaris de confluir amb Compromís, que es mostra reticent

En la coalició hi ha sensibilitats diferents: Oltra és partidària d'explorar aliances, mentre que Ferri no ho veu tan clar.

VÍDEO | Podem i Esquerra Unida, partidaris de confluir amb Compromís, que es mostra reticent

Podem i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) estan oberts a negociar una possible coalició electoral per al 10 de novembre amb Compromís. Així ho han manifestat la síndica d'Unides-Podem, Naiara Davó, i la coordinadora general d'EUPV i consellera de Participació, Transparència i Cooperació, Rosa Pérez Garijo, en els corredors de les Corts. No obstant, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que un tercer pacte a la valenciana seria innecessari perquè "la situació no és la mateixa que en les eleccions de 2016" quan calia unir-se "per a fer fora la dreta de les institucions" i ara, en la seua opinió "no és el cas". 

Ferri ha defés que hi haja una oferta electoral "diversa i plural" perquè cap votant es quede a casa, però ha afegit que serà l'executiva del partit l'òrgan que decidirà com s'hi presenten. 

El síndic de Compromís ha afirmat que si es busca un acord o no amb altres formacions ho dirimirà l'executiva de Compromís del pròxim dilluns.

Ferri ha defés que Compromís representa totes aquelles persones que "posen per davant de tot els interessos dels valencians", una línia que la coalició no vol "desdibuixar".

Però també representa, segons ha dit, "la capacitat de pactar, de cooperar amb altres forces per a arribar a governs que posen en el centre de les polítiques les persones" i això ho farà "amb un diputat, amb dos, amb quatre o amb els que la ciutadania decidisca" en les urnes.

Personalment, s'ha mostrat partidari de cooperar, però ha assenyalat que dins d'això hi ha moltes possibilitats.

Preguntat sobre si creu que Podem s'alinea en la defensa dels interessos dels valencians, ha contestat que "depén" perquè és un partit d'àmbit estatal i en determinats moments, la seua direcció decidirà en funció dels seus interessos estatals i no dels interessos dels valencians.

Però en Compromís hi ha sensibilitats diferents. Joan Baldoví no descarta parlar amb Més Madrid però la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, descarta la formació d'Íñigo Errejón perquè està molt focalitzada a Madrid. Oltra ha dit que és partidària d'explorar aliances amb altres partit d'esquerra que no formen part del bipartidisme.

Per part seua, la síndica d’Unides Podem, Naiara Davó, ha explicat que no és "molt just" dubtar de la defensa dels interessos dels valencians que fa la formació morada, i ha defés que la força de Podem resideix a ser un projecte estatal, perquè pot defendre ací els interessos dels valencians i fer-ho també amb força a Madrid.

Des d'Esquerra Unida, la seua coordinadora general, la consellera Rosa Pérez Garijo, ha manifestat que la voluntat d'aquesta formació sempre ha sigut aconseguir un acord el més ampli possible amb la resta de forces d'esquerra, encara que ha precisat que si finalment es conformara una coalició àmplia se sotmetria a un referèndum de la militància.

També et pot interessar

stats