Sánchez continua sense desvetlar el parador del rei emèrit Joan Carles

Sobre la imputació de Podem, el president apel·la al “respecte” i a “la independència” de la justícia.

El rei, Felip VI, amb el president del govern, Pedro Sánchez, aquest dimecres
El rei, Felip VI, amb el president del govern, Pedro Sánchez, aquest dimecres / Ballesteros (Efe)

El president del govern, Pedro Sánchez, ha evitat novament pronunciar-se sobre el parador del rei emèrit, en la primera trobada oficial amb Felip VI després de la decisió de Joan Carles de Borbó d'abandonar Espanya. Així, ha apuntat que totes les qüestions relacionades amb el monarca han de ser traslladades a l'opinió pública per La Zarzuela "o per l'afectat mateix", però que en cap cas seran revelades des del Palau de la Moncloa.

Aquest dimecres, com ja va fer en la roda de premsa que va oferir per a fer balanç del curs polític, ha evitat aclarir si coneix on està Joan Carles I i només ha indicat que el contingut dels seus despatxos amb l'actual monarca es mantenen "en la confidencialitat deguda". El cap de l’executiu espanyol sí que ha subratllat que el govern i la prefectura de l'Estat són "institucions diferents". "Un poder executiu i una altra cosa, la prefectura Estat", ha insistit.

Sobre un altre dels assumptes que està a la palestra aquests dies, la imputació de Podem com a persona jurídica i diversos dels seus dirigents en la causa que investiga el finançament del partit, el president del govern s'ha limitat a expressar el seu "màxim respecte" sobre la tasca dels jutges i la seua "independència".

"L'actitud que sempre he mantingut des que sóc president del govern no es veu afectada. Crec que cal respectar que estem en un estat social i democràtic de dret i que hi ha una independència del poder judicial. Aquesta recerca està en mans del poder judicial. Per tant, màxim respecte a la independència dels jutges en aquest aspecte, com en molts altres que res tenen a veure amb la política", ha argumentat.

El govern espanyol, disposat a negociar un nou acord amb els ajuntaments

D’altra banda, Sánchez s’ha mostrat disposat a negociar amb els ajuntaments el reial decret sobre els romanents municipals, encara que creu que l'actual és un "gran acord". "Sempre estem disposats a dialogar" amb les forces socials, amb les comunitats autònomes i amb els ajuntaments, ha afegit.

A pesar de la seua predisposició al diàleg, el president del govern ha recordat que decret del superàvit municipal té el seu origen en una llei aprovada per l'exministre popular Cristóbal Montoro. En canvi, el cap de l’executiu ha defensat que l'acord actual permet l'ús de 5.000 milions del superàvit, contempla un fons de compensació per als ajuntaments que tenen dificultats financeres i un altre fons, de 400 milions, per a compensar "el forat" en les arques municipals per la reducció d’ingressos pel transport públic durant l’estat d’alarma.

També et pot interessar

stats