El govern espanyol prorrogarà el FLA del quart trimestre a la Comunitat Valenciana

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, confia que l’actualització de les bestretes a compte es produïsca abans de final d’any.

VÍDEO | El govern espanyol prorrogarà el FLA del quart trimestre a la Comunitat Valenciana

El ministeri d’Hisenda prorrogarà el Pla Estatal de Vivenda per a la Comunitat Valenciana, una prorroga que permetrà obtenir un extra del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per al quart trimestre amb un extra d’ingressos d’uns 250 milions d’euros. 

Així ho ha explicat el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, després de la reunió que ha mantingut amb la secretària d’estat d’Hisenda, Inés Bardón. El conseller ha indicat que la reunió ha sigut “molt positiva” i que s’ha tractat “el més perentori”. 

Soler també ha afegit que la secretària d’estat ha confirmat que l’actualització de les bestretes es produirà abans de final d’any. 

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, s’ha reunit amb Inés Bardón per a preparar la trobada que han de mantindre el cap del Consell, Ximo Puig, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Abans de començar la reunió, el conseller, en declaracions a À Punt Notícies ha posat un èmfasi especial en “com fer al més ràpidament possible l’actualització dels avançaments a compte, 450 milions, imprescindibles per a acabar l’any adequadament”.  

Sobre com s’abordaran els ajustos pressupostaris, Soler ha dit que la Generalitat tracta de fer “cirurgia fina i no entrar en els serveis fonamentals”. Quant a això, ha afegit: “Intentarem posposar pagaments i despesa que es puguen traslladar a l’any 2020”.

Puig assenyala que s’actuarà en partides “no necessàries d’ací a final d’any”

En declaracions a la cadena SER, el president de la Generalitat Ximo Puig ha reiterat que sense la transferència dels diners a compte, la Generalitat ha de retallar el seu pressupost.

El Consell deixa d'ingressar uns 1.800 milions d'euros perquè l'executiu central està en funcions i Puig ha explicat, en declaracions a la SER, que la Generalitat posposarà algunes actuacions que, en la seua opinió, no són necessàries d'ací al final d'any sense que afecten a cap dret fonamental. 

Montero diu que les comunitats autònomes no han d'aplicar retallades 

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el menor finançament que reben les comunitats autònomes no les obliga a aprovar retallades. També ha assegurat que el que se'ls deu equival "a uns 15 dies de tresoreria", que el govern central espera pagar al final d'any. En el ple del Senat, Montero ha respost així a l’advertiment que estan llançant diverses comunitats, i ha negat que hagen d'aplicar ajustos per falta de diners.

La ministra ha reiterat que amb els pressupostos de l'Estat prorrogats i amb el govern en funcions, no es pot aprovar el pagament de l'actualització de les bestretes del sistema de finançament. Per això ha instat els grups polítics a donar suport  a la investidura de Pedro Sánchez perquè un govern en plenes funcions autoritze aquests traspassos.

Oltra: "Les decisions sobre el pla d'ajust es prendran des de l'acord i la responsabilitat"

La vicepresidenta de la Generalitat i la coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha assegurat que les decisions sobre el pla d'ajust que ha de realitzar el Consell per la situació financera es prendran "des de l'acord i la responsabilitat". Oltra ha afegit que el Consell estudiarà "quin baló d'oxigen" necessita de manera peremptòria.  

El PP demana la compareixença de Montero a les Corts 

En ple debat sobre infrafinançament i la falta de liquidesa de la Generalitat, la secretària general del PP, Eva Ortiz, ha confirmat aquest migdia que el seu partit va a demanar la compareixença de la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, en les Corts.  

També et pot interessar

stats