18.000 hectàrees de raïm de taula es queden sense reg d'urgència

Hisenda ha vetat l'acord d'usuaris del transvasament Xúquer-Vinalopó.

Raïm
Raïm

La Direcció General de Patrimoni del Ministeri d'Hisenda ha vetat l'acord firmat amb la Junta Central d'Usuaris del transvasament Xúquer-Vinalopó.

Aquesta decisió afecta 18.000 hectàrees de raïm de taula que han perdut el reg d'urgència que estaven esperant justament ara que ens trobem en un període clau de l'any per a la collita d'aquesta fruita.

Àngel Urbina, membre de la comissió tècnica de la Mesa Provincial de l'Aigua, ha declarat que aquesta decisió és "un revés per al regadiu del Vinalopó Mitjà" i que, com sempre, els regants "no pinten res" en aquest país.

Demanda contra Acuamed

Sorpresos i enfadats s'han mostrat aquesta vesprada els membres de la Junta Central d'Usuaris del Xúquer-Vinalopó en una reunió urgent celebrada a Villena.

Andrés Martínez, president de la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó, l'Alacantí i Consorci d'Aigües de la Marina Baixa, ha avançat que estan dispostos a presentar una demanda contra Acuamed per tal que aplegue l'aigua, i ha afirmat que, si no arribaren a un acord, demanarà, fins i tot, la declaració de zona catastròfica. Els llauradors consideren que és imprecindible regar ara la vinya per tal de no perdre la collita de raïm que començarà al setembre. Fins i tot, asseguren que perilla el raïm de Cap d'Any.

Més males notícies per a Alacant

Pel que fa al transvasament Tajo-Segura, tampoc hi ha bones notícies per a l'agricultura valenciana. Castella-la Manxa ha tornat a manifestar la seua negativa a transvasar aigua a comunitats deficitàries com la nostra.

A Múrcia s'ha celebrat una reunió d'urgència entre els sindicats de regants de Múrcia, Alacant i Almeria perquè consideren que s'està desinformant l'opinió pública, justament en un moment en què els embassaments de capçalera estan per damunt dels 700 hectòmetres.

Segons José Antonio Andújar, president de la Federació Valenciana de Regants, s'està creant un "falsa alarma" de manca d'aigua.

I hui també, a última hora del matí, es reuneix a Alacant la comissió tècnica de la Mesa Provincial de l'Aigua. L'objectiu de la reunió és redactar un document que expose quina és la realitat ara mateix i quines solucions es poden aplicar. També volen saber quin és el full de ruta del nou govern respecte del transvasament del Tajo-Segura.

Estan en joc els més de mil milions d'euros anuals que factura la producció hortofructícola d'Alacant, que depén completament del transvasament.

També et pot interessar

stats