3,5 milions d’euros per a evitar la despoblació rural de les comarques del sud

Per primera vegada en 20 anys, 13 localitats i 70.000 habitants del sud d’Alacant aspiren a les ajudes dels Fons Europeus de Desenvolupament Rural.

3,5 milions d’euros per a evitar la despoblació rural de les comarques del sud
3,5 milions d’euros per a evitar la despoblació rural de les comarques del sud

L’èxode rural causa l’envelliment de la població, fet que afecta a l’aspecte social: les reivindicacions de les zones rurals solen tindre un suport assistencialista incompatible amb l’estat de benestar de les societats modernes. Aquests problemes són els que volen evitar els fons europeus, que arriben a 13 localitats i una població de vora 70.000 habitants.

La falta d’informació i la dificultat d’entendre el recorregut dels tràmits de les ajudes ha inspirat les Associacions per a la Sostenibilitat i Innovació Rural (Asir) i per al Desenvolupament Rural del Camp d’Elx (ADR) a organitzar una jornada en la qual s’expliquen el procediment, les condicions, els terminis i els criteris de valoració per accedir al procés selectiu.

La segona fase de presentació de projectes finalitzarà el pròxim 28 de febrer. Les subvencions arriben a un milió d’euros per al període 2019-2021 (3,5 milions d’euros en un termini de cinc anys) i abasten Daia Vella, el Fondó de les Neus, la Romana, el Fondó dels Frares, l’Alguenya, Salines, Agost, Aigües, Busot, la Torre de les Maçanes i les partides rurals que pertanyen a Elx, Almoradí i Oriola.

La intenció és afavorir la creació, modernització i millora de microempreses no agrícoles i, d’altra banda, incentivar la inversió en negocis ja existents dedicats a la transformació i comercialització de productes agrícoles. El sector ramader i alimentari també pot afegir-se a aquestes demandes.

Les subvencions passen per cobrir les despeses de constitució i establiment de la societat, la construcció, adquisició i millora de béns immobles, la compra de maquinària o equipament i la compra i adaptació de vehicles relacionats amb l’activitat.

Els beneficis de la identitat rural passen per la conservació del patrimoni, així com de l’equilibri mediambiental, a causa del manteniment de la biodiversitat i de les explotacions ramaderes i agrícoles sostenibles.

Els Grups d’Acció Local (GAL) són entitats que gestionen l’estratègia de desenvolupament local d’un territori rural amb les normes europees. Els Fons Leader i de Desenvolupament Local Participatiu són la metodologia de tramitació d’estes inversions. Un enfocament que permet que siga la societat rural la que decidisca al voltant de les prioritats d’aplicació. A través dels Fons Leader, els GAL poden dur a terme projectes de cooperació interterritorials o transnacionals, els quals intenten trobar solucions davant problemes comuns.

El territori rural de les comarques del sud d’Alacant té una extensió de 878,54 km² i una població de 70.287 habitants, a més d’una densitat mitjana de 97,81 habitants per quilòmetre quadrat.

També et pot interessar

stats