Aemet confirma que una DANA al setembre és un fenomen sense precedents

L'Agència Estatal de Meteorologia no descarta que la Comunitat Valenciana torne a patir episodis de pluges torrencials.

Imatge de la pedania de Molins, a Oriola, inundada per la DANA
Imatge de la pedania de Molins, a Oriola, inundada per la DANA / À Punt NTC.

Han sigut les pitjors pluges des que hi ha registres a la comarca del Baix Segura. I Oriola ha registrat les màximes precipitacions, amb més de 521 l/m2. En 24 hores entre el 12 i el 13 de setembre va ploure tant com habitualment plou a la comarca durant tot un any. Aquestes dades confirmen que la tempesta que va descarregar dijous i divendres passat i va arrasar el Baix Segura ha sigut la més destructiva des que hi ha registres.

Segons Aemet Comunitat Valenciana, és estrany un episodi així un 11 de setembre i apunta que la causa ha sigut la inestabilitat en capes baixes de l'atmosfera; hem tingut al setembre una gota freda més pròpia d'octubre.

També ha arribat a uns registres elevats Ontinyent, a la Vall d'Albaida, que ha acumulat més pluges que mai, amb vora 300 l/m2.

Segons Aemet no hi ha res que indique que no es puga tornar a produir perquè hi ha hagut anys que hem tingut un episodi de pluges torrencials com aquest i altres anys, n’hi ha hagut dos.

Una tardor amb temperatures més càlides de l'habitual

La predicció diu, de moment, que tindrem una tardor amb temperatures una mica més altes de l'habitual. Assenyala que la temperatura d'aquest estiu també ha sigut elevada, amb 0,8 graus més que la mitjana històrica. El dia més calorós, el passat 9 d'agost, dia que a Xàtiva es va arribar als 43,5 °C.

Segons Aemet, millor acostumar-se al model climàtic actual: temperatures altes i poques pluges, però intenses.

També et pot interessar

stats