Aiora, en peu de guerra contra una macrogranja de porcs

La granja porcina vol passar de 700 a 40.000 caps de bestiar sense tindre en compte les conseqüències ambientals.

La granja porcina vol passar de 700 a 40.000 caps de bestiar
La granja porcina vol passar de 700 a 40.000 caps de bestiar

A Aiora, els veïns lluiten per paralitzar el que consideren un atemptat ecològic: els propietaris d'una granja porcina que només té llicència per a 700 animals, vol ampliar les instal·lacions perquè puga acollir-ne 40.000. La macrogranja estaria destinada a l'engreixament ràpid de porcs, un tipus de negoci que ja s'ha estés a pobles d'Albacete i altres províncies espanyoles, l'objectiu últim del qual és abastir de carn de porc el mercat xinés.

Espanya s'ha convertit en el major productor de la Unió Europea: les vendes d'aquest tipus de carn a l'exterior han crescut més d'un 60% en els últims anys. En el cas de les exportacions a països extracomunitaris, el creixement de les vendes ha sigut de més del 100%. Aquesta pot ser la raó de la sobtada proliferació d'aquest tipus de granges per tot arreu.

El problema són les conseqüències ambientals que aquest tipus d'explotació ramadera pot suposar per a la zona on s'instal·la. Diferents plataformes, com ara Salvem Meca i les seues comarques, denuncien que els excrements dels porcs contenen molta quantitat de nitrat, el qual, en grans proporcions, fa que es produïsca una sobrefertilització del sòl: quan la terra ja no pot absorbir tant de nitrat, aquest es filtra i pot contaminar els aqüífers que abasteixen la població. Asseguren que hi ha localitats a Catalunya on ja s'ha hagut de prohibir beure'n aigua, perquè estava contaminada amb el nitrat provinent dels purins dels porcs. D'altra banda, els animals emeten gasos contaminants que perjudiquen l'aire net que, fins ara, es respira a la zona.

És per això que els veïns i veïnes d'Aiora estan buscant suport per a impedir que la macrogranja obtinga els permisos necessaris per a ampliar la seua producció. De moment, han aconseguit que l'ajuntament els retire la llicència d'obres. José Vicente Anaya, l'alcalde, assegura que la granja només tenia llicència per a 700 porcs, però ja van pels 7.000, la qual cosa representa un canvi d'activitat per a la qual no tenen llicència d'obra ni d'activitat, encara que el seu futur depen d'una autorització ambiental integrada per part de la conselleria.

La Conselleria de Medi Ambient està estudiat l'expedient de la granja i assegura que vetlarà perquè es complisquen tots els permisos i garanties ambientals. Els propietaris de l'explotació no han volgut fer declaracions.

També et pot interessar

stats