El fòrum de la Nova Ruralitat vol implicar la joventut en la lluita contra el despoblament

La plataforma aposta per alternatives atractives perquè la gent jove no se'n vaja dels pobles. El poble de Benlloc, a la Plana Alta, n'és un exemple.

Sara Bell-lloch és pintora que ha optat per viure al poble de Bell-lloch.
Sara Bell-lloch és pintora que ha optat per viure al poble de Bell-lloch.

El fòrum de la Nova Ruralitat aporta solucions i noves perspectives per a combatre el despoblament a les comarques de Castelló. És una plataforma, impulsada per més de cent professionals, molts d'ells professors de la Universitat Jaume I de Castelló, que està sent molt activa en la lluita.

El fòrum reclama mesures concretes a les administracions per a combatre el despoblament. A més, també està promovent accions alternatives per a implicar la gent jove en iniciatives atractives i que no se'n vagen dels pobles.

Benlloc, exemple de lluita contra el despoblament

Benlloc, a la Plana Alta, és un dels exemples. Es tracta d'un poble menut, però que està creixent en població. La plataforma assegura que accions com el festival de música en valencià, Feslloch, o altres com la gestió de cases rurals o campaments juvenils de muntanya, estan donant un gran impuls al poble.

Un dels fundadors del fòrum, Xavier Ginés, diu que: "a Benlloc hi ha molta gent jove que s'ha quedat a viure i que està gestionant cases rurals, campaments d'estiu o preparant any rere any el festival de música en valencià". Ginés, a més, assegura que "les reivindicacions van en dos vessants, una que des dels mateixos pobles consciència de la qualitat de vida de viure ací i l'altra que les administracions hi aporten més finançament".

Sara Bellés és una veïna de Benlloc que ha optat per a quedar-se al poble. És pintora, exerceix el seu treball al poble i ja no tornaria a la capital. En declaracions a À Punt Notícies ha afirmat que "al final és tindre un canvi de mentalitat i adonar-se'n que la vida a un poble pot resultar molt interessant, tranquil·la i gens avorrida. Jo mateix trobe sempre la inspiració per a les meues obres".

Un altre poble, Tírig, al Baix Maestrat, alberga un dels abrics més importants de pintures rupestres de la Comunitat Valenciana. L'alcalde, Juanjo Carreres, diu que ja s'està treballant en diverses per a incentivar el turisme: "necessitem les ajudes d'altres administracions, ja que l'ajuntament sol no té el pressupost suficient per a posar en marxa mesures contra el despoblament". Tot i això, l'alcalde de Tírig diu que el museu d'art rupestre de la Valltorta és un reclam turístic per al poble, però afirma que "calen accions concretes i atractives perquè la joventut es quede al poble i s'implique en el funcionament de la vida del municipi".

La Plataforma exigeix, a més, dotacions necessàries com ara millorar el transport públic, tindre les comunicacions adequades i serveis bancaris als pobles de les comarques de Castelló. El fòrum assegura que les administracions s'han de posar a treballar perquè la gent dels pobles no poden ser ciutadans de segona. Diuen que "han de tindre els mateixos serveis que a les localitats, ja que igualment paguen impostos i taxes municipals".

També et pot interessar

stats