El raïm del Vinalopó torna a donar la benvinguda al nou any

La major part del raïm consumit la nit de Cap d'Any procedeix del Vinalopó.

VÍDEO | El raïm del Vinalopó torna a donar la benvinguda al nou any

La major part del raïm que es consumirà la nit de Cap d'Any vindrà del Vinalopó, un fet que ve determinat gràcies al sistema dels saquets, unes bosses de paper que guarden el raïm de les agressions d'aus, insectes, pesticides i de les inclemències meteorològiques. Aquesta tècnica dels saquets és una tradició artesanal que únicament es realitza en aquesta zona privilegiada, que compta amb la proximitat del mar Mediterrani i la protecció de la Vall del Vinalopó (més de 2000 hectàrees de cultiu repartides entre els municipis d'Agost, Asp, el Fondó de les Neus, el Fondó dels Frares, la Romana, Montfort i Novelda). 

Així, al començament del seu procés de maduració, que coincideix amb els mesos de juny i juliol, el raïm es cobreix amb saquets de paper especial que es tanquen pel peduncle, i queda oberta la part de baix. Precisament amb l'any que entra, el 2019, se celebrarà un segle del raïm en saquets, els 30 anys de la denominació d'origen i l'entrada al mercat xinés.

Pel que fa a la tradició de menjar raïm amb les dotze campanades, una de les teories explica que es va iniciar el 1909, per a donar eixida a un excedent de la collita. Ara bé, també sembla que al segle XIX existia el costum entre els burgesos espanyols de menjar raïm i brindar amb xampany per a acomiadar l'any. D'una manera o d'altra, es tracta d'una tradició ja consolidada que beneficia considerablement les terres del Vinalopó.

També et pot interessar

stats