L'empresari Enrique Ortiz es retracta i nega ara irregularitats en el PGOU d'Alacant

El promotor canvia d'estratègia per al juí després de l'absolució en el cas Brugal en haver-s’hi anul·lat les escoltes telefòniques.

Enrique Ortiz, en una imatge d'arxiu

Quan falta una setmana perquè comence el juí per possibles fraus en el Pla General d'Ordenació Urbana d'Alacant (PGOU) del cas Brugal, l'empresari Enrique Ortiz, un dels principals acusats, fa un pas arrere i nega ara haver pagat favors als exalcaldes de la ciutat Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo perquè adequaren el pla urbanístic a favor seu. Fa poc més de dos mesos, el constructor va arribar a una conformitat amb totes les acusacions i la Fiscalia Anticorrupció per la qual admetia haver pactat la tramitació del projecte amb Alperi i Castedo mitjançant regals, viatges i diners en metàl·lic a canvi de no ingressar en la presó.

La defensa d'Ortiz canvia d'estratègia i ha presentat aquest dimarts davant l'Audiència un escrit de revocació de la declaració per la qual acceptava una condemna per penes que sumen dos anys de presó (inicialment la Fiscalia en sol·licitava huit): any i mig i una multa de 356.528 euros per un delicte de suborn, i altres sis mesos més i 526.261 euros de multa per tràfic d'influències. També acceptava pagar una responsabilitat civil de 713.000 euros. En total, vora 1,6 milions d'euros d'indemnització

Previsiblement i segons la decisió notificada a l'Audiència Provincial d'Alacant, quan dimarts que ve comence el procés judicial, el promotor no ratificarà l'acord tancat amb el ministeri fiscal en què es reconeixia culpable.

A més d'Ortiz també s'han retractat el seu germà, Virgili Ortiz, i un dels empleats que havien admés haver lliurat diners a l'exalcalde Díaz Alperi a canvi d'una pena de tres mesos de presó. De moment, el promotor Ramón Salvador no s'ha retractat de l'acord tancat.

"Una malifeta que retrata el personatge"

Les reacciones polítiques a Alacant no s'han fet esperar. Miguel Angel Pavón, l'exregidor d'Esquerra Unida que va encapçalar la causa judicial contra Ortiz el 2010, ha estat un dels primers a parlar sobre l'assumpte: "Ara es desdiu de la confessió signada com a corruptor del PGOU d'Alacant, una malifeta que retrata el personatge", ha dit.

Des del PSPV d'Alacant, el secretari local, Miguel Millana, opina que la maniobra del promotor de retractant-se "és tremenda de cara a la imatge de la justícia". Per la seua banda, Compromís exigix novament la creació d'una comissió d'investigació a l'Ajuntament d'Alacant, paral·lela al procediment penal, per a analitzar fins on va arribar la corrupció a la ciutat.

La marxa arrere d'Ortiz permet als exalcaldes Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo reprogramar les estratègies de cara al juí. Als dos se'ls acusa d'haver participat en els viatges i regals que Ortiz va repartir per a obtindre informació privilegiada d'un pla urbanístic que mai es va dur a terme. Tots dos han negat els fets fins ara. Castedo, successora de Díaz Alperi en l'alcaldia, va haver de dimitir en el càrrec pel cas. Els dos s'enfronten a una petició de pena de 10 anys de presó com a presumptes responsables de delictes continuats de revelació d’informació privilegiada, suborn, prevaricació i tràfic d’influències.

Aquestes maniobres arriben a penes dues setmanes després que la secció setena de l'Audiència d'Alacant (amb seu a Elx) haja absolt les 34 persones investigades en el juí de la branca principal del cas Brugal, que investigava presumptes irregularitats en el contracte del fem a l'Ajuntament d'Oriola (Baix Segura) durant l'etapa de l'alcalde del PP José Manuel Medina. La decisió judicial es va sustentar en la nul·litat dels enregistraments aportats ja que, segons el magistrat, vulnerava els drets fonamentals dels investigats.

També et pot interessar

stats