La Generalitat vol que almenys el 70% de l'energia elèctrica es produïsca al territori el 2030

La llei de canvi climàtic del Consell preveu també que el 42% de l'energia procedisca de fonts renovables.

La Generalitat vol que almenys el 70% de l'energia elèctrica es produïsca al territori el 2030
La Generalitat vol que almenys el 70% de l'energia elèctrica es produïsca al territori el 2030

La producció d’energies renovables al país valencià, tant en el consum privat com en les activitats econòmiques, és encara molt reduïda. El pla d’energia sostenible de la Comunitat Valenciana del 2020 recorda que, en l’àmbit valencià, es va establir l’objectiu que les energies renovables aportaren el 2020 almenys un 16% al consum brut d’energia. Però el 2015, a la Comunitat Valenciana, sols el 12,3% del consum d’energia procedia de renovables, a penes un 0,2% més que un any abans, segons afig un altre informe de la Generalitat. L'esborrany de la llei de canvi climàtic i transició ecològica presentat dimarts passat recull que el 2030 almenys el 70% de l’energia elèctrica produïda en territori valencià i el 42% de la consumida hauran de procedir de fonts renovables.

La Comunitat Valenciana té una gran dependència dels combustibles fòssils. Dependència no del carbó, sinó del petroli, el gas natural i l’energia nuclear. I a pesar dels objectius europeus i mundials, les emissions al territori no deixen de créixer, en concret un 42%, en compte de disminuir. “És insostenible”, va deixar clar la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, durant la presentació de l’esborrany de llei. Per això va defensar que l’energia és un dels camps en què la Generalitat ha de fer “passos decidits”.

Una borsa de terrenys que els propietaris posen a disposició per a desenvolupar projectes sobre energies renovables o la creació de zones de desenvolupament prioritari per a generar energia respectuosa amb el medi ambient són alguns dels instruments que introdueix el document, al qual ha pogut accedir À Punt NTC. També contempla el compromís de fomentar l’autoconsum, d’implantar energies renovables en totes les edificacions o instal·lacions, ja siguen públiques o privades, i establir l’obligació per als nous aparcaments privats de més de 1.000 metres quadrats (de 1.500 metres en el cas dels ja existents) d’instal·lar plaques solars. En definitiva, noves mesures per a impulsar la producció i el consum d’energies renovables, que ara són baixos.

La llei recull també la creació d’un pla director d’energies renovables, que ordenarà territorialment la ubicació per zones de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica i d’energia eòlica. El document és especialment ambiciós pel que fa a l’energia solar. Mollà va explicar que l’objectiu és produir 6.000 MW el 2030.

També et pot interessar

stats