La història de l''Experiment Stuka' ja estava escrita

El codirector del documental assegura en l'especial de ‘La qüestió’ que "no tenim ni idea del que ha passat en la nostra història".

En directe al plató hi ha hagut testimonis del bombardeig, historiadors i veus expertes en la matèria, entre altres.
En directe al plató hi ha hagut testimonis del bombardeig, historiadors i veus expertes en la matèria, entre altres.

"La majoria de gent que ha conegut aquesta història es queda sorpresa i captivada per l'experiment. Però el més sinistre no és això; el que a nosaltres ens fa pensar que açò té un valor especial és el fet que la història estava escrita, que Antony Beevor ho havia dit el 2005 en un llibre; que Stefanie (Stefanie Schüler-Springorum, directora del centre d’investigació de l’antisemitisme de Berlín) haguera citat aquest arxiu... que la documentació, la història, estava allí i que els ciutadans n’estigueren absolutament inconscients i allunyats". Així és com explica Rafa Molés, codirector del documental Experiment Stuka, que aquest diumenge ha estrenat la televisió d'À Punt, la gènesi del documental. "Aquesta història ja estava escrita, açò no es un descobriment, no ho descobrim ni nosaltres com a documentalistes ni Òscar Vives (responsable de la investigació que dona lloc al documental), ni el Grup de la Memòria Històrica de Benassal. Ells el que fan és una cosa que no fem la majoria: fer-se preguntes".

La de Molés ha sigut una de les veus que s'han pogut escoltar en l'especial de La qüestió, el programa d'anàlisi de la televisió d'À Punt, que ha acompanyat l'estrena. Juntament amb ell, el doctor en Física Òscar Vives, el veí de Benassal que va iniciar les investigacions i que coprotagonitza el documental; la historiadora Stefanie Schüler-Springorum, considerada la major experta del món en les actuacions de la Legió Còndor a Espanya; i la també historiadora Pilar Vidal, membre del Grup de la Memòria Històrica de Benassal.

El 95% de les persones que en van ser testimoni estan mortes

Juntament amb la importància de l'educació, per a conéixer la part de la nostra història que envolta la Guerra Civil, les expertes i els experts participants en el programa han insistit en la necessitat de recollir els testimonis que encara viuen. En el documental s'arrepleguen els d’alguns dels supervivents de l’atac, molts dels quals ja han mort (el 95% dels que apareixen en la pel·lícula, segon Molés). Queden "pocs testimoni d'aquestes coses", en paraules de la historiadora Pilar Vidal, qui ha encoratjat altres pobles a enregistrar eixes experiències per a crear fonts orals per a l'estudi.

El documental Experiment Stuka, ha obtingut el premi al millor llargmetratge documental dels primers Premis de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual i una menció especial en Docs València. A més, ha sigut prenominat en els Premis Goya, ha captat l'interés del públic i ha fet que aquest programa especial de La qüestió haja sigut el més vist des que començaren les emissions, i l'etiqueta #LQStuka de les més utilitzades.

També et pot interessar

stats