L'autoconsum energètic, una opció creixent entre particulars

El canvi legislatiu i l'emergència climàtica han augmentat aquesta pràctica d'utilitzar un altre mode d'abastiment.

VÍDEO | L\'autoconsum energètic, una opció creixent entre particulars

La creixent preocupació per la situació d'emergència climàtica fa necessària la inversió en energies renovables. De fet, en 2017 ja es va invertir més en energia solar que en energies com el carbó, el gas o les plantes nuclears.

A municipis com Aras de los Olmos (Serrans) ja han posat en marxa un pla per a desconnectar el poble sencer de la xarxa elèctrica. Però les energies netes no són només una opció a gran escala, sinó que també funcionen de forma privada. Cada vegada hi ha més cases que opten per la desconnexió parcial o completa de la xarxa elèctrica i per utilitzar un altre mode d'abastiment.

La desconnexió completa és un sistema d'autoconsum, conegut com a 'cable tallat' o 'sistema aïllat', a què cada dia s'afigen més persones. Una forma d'abastiment d'energia que no només descentralitza el sistema elèctric, sinó que és respectuosa amb el medi ambient.

També existeix la possibilitat de desconnectar-se de la xarxa elèctrica parcialment. Això permet al xicotet productor d'energia solar vendre l'excedent d'energia generat a les grans companyies.

A què es deu la crescuda de l'autoconsum?

L'eliminació, a l'octubre de 2018, de l'anomenat impost al sol que havia aprovat el govern del PP en 2012, ha revitalitzat l'autoconsum d'energies renovables, que havia quedat completament paralitzat.

Els incentius fiscals també estan impulsant el canvi. Alguns ajuntaments fan un descompte del 50% de l'IBI. També, des de gener de 2017, la Generalitat ofereix una bonificació del 20% de tram d'IRPF per a qui opte per aquest tipus d’instal·lacions.

També et pot interessar

stats