Vila-real i Betxí reclamen les restes dels veïns soterrats al Valle de los Caídos

Altres municipis de la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica s'uniran al procés.

Vídeo: Nereida Sarrión

Dos ajuntaments de la Plana Baixa, el de Vila-real i el de Betxí, han reclamat oficialment que les restes dels 344 veïns que van ser traslladats en la dècada dels 50 al Valle de los Caídos tornen a casa. En la majoria de casos, els soterraren al mausoleu sense el consentiment familiar

L'Ajuntament de Vila-real ja ha aprovat aquest dimarts una moció presentada per Compromís per a reclamar els cossos de 268 vila-realencs soterrats al Valle de los Caídos. Al poble del costat, a Betxí, el ple municipal sol·licitarà oficialment aquest dimecres la recuperació de les restes de 76 persones. Són víctimes de la Guerra Civil espanyola i de la repressió franquista a qui es preten donar un soterrament digne a la seua població d'origen

Es calcula que més de 30.000 combatents de la Guerra Civil reposen al Valle de los Caídos. La major fossa comuna d’Espanya acull les restes d’almenys 1.164 valencians, segons dades d'Innovation Human Rights. Tot i això, la xifra podria ser més alta, ja que 12.410 persones s’hi van inhumar sense registrar-ne els noms. Els estudiosos creuen que hi podria haver més de 1.300 cadàvers procedents de la Comunitat Valenciana sense identificar. 

Les xifres oficials amb què treballa el Ministeri de Justícia detallen que de les comarques del nord hi arribaren 1.014 cossos identificats, 35 des de les comarques centrals i 15 des de les del sud. Però encara hi ha més de 700 restes sense identificar procedents de les comarques del nord, amb la qual cosa el nombre de persones soterrades originàries del nord valencià superaria les 1.700. 

Altres municipis s'uniran al procés

El coordinador de la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica, Eugeni de Manuel Rozalén, ha assegurat, en declaracions a À Punt, que hi ha altres municipis, dels 103 que composen la xarxa a tota la Comunitat Valenciana, que ja han sol·licitat informació sobre el procés que estan duen a terme a Vila-Real i Betxí per tal d'unir-s’hi. 

Rozalén ha explicat que es tracta d'un camí complex per tots els tràmits que comporta ja que, ha de passar per un comité tècnic i s'ha de realitar un estudi de viabilitat de l'exhumació dels cadàvers al Valle de los Caídos. A més, considera que és molt important tant l'ajuda que donen els ajuntaments a les famílies de les víctimes, com el suport que puguen obtindre a través de la via judicial. 

Respecte dels vestigis que encara queden del franquisme, Eugeni de Manuel Rozalén, que pertany al comité d'experts per a la retirada de vestigis de la Guerra Civil i la dictadura, ha assegurat que s'ha de treballar per complir la llei de memòria històrica per tal de dinamitzar el procés de "retirada efectiva de vestigis".

També et pot interessar

stats