Un minut de silenci pel futur del periodisme a la Comunitat Valenciana
Periodistes i fotoperiodistes es concentren en senyal de protesta pels últims acomiadaments en el sector.
Un taüt ple de diaris ha simbolitzat la mort del sector comunicatiu en una concentració en la qual un centenar de periodistes i fotoperiodistes han guardat un minut de silenci i han reclamat que es frene l'onada d'acomiadaments en mitjans de comunicació i que hi haja ajudes específiques de la Generalitat.
Una pancarta amb el lema “Sense periodistes no hi ha periodisme” ha presidit la protesta, en la qual s'han repartit xapes amb la mateixa frase per a denunciat el “desmantellament del sistema comunicatiu valenciana”, segons ha explicat la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, convocant de la concentració, Noa de la Torre.
En el seu manifest, que té el suport de sindicats, comités d'empresa de mitjans, universitats i la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), demanen a les empreses periodístiques que “paren aquesta onada d'acomiadaments” en la qual estan ficats una altra vegada. A més, aprofiten l’ocasió per a demanar a la Generalitat un “pla d'ajudes públic i específic per al sector dels mitjans de comunicació”, considerat un servei essencial durant la pandèmia.
“Considerem que és important que aquestes ajudes es vinculen al manteniment dels llocs de treball”, ha incidit De la Torre, que ha afegit que estan “justificades” perquè, ha dit, són “un sector essencial”. Segons ha apuntat, “és important salvar les empreses en crisi que tant han patit amb l'anterior crisi econòmica i que ara també s'han vist afectades per la pandèmia”.
La protesta arriba després de fer-se públics els últims acomiadaments en mitjans valencians i mitjans estatals amb delegacions a la Comunitat Valenciana, entre d’altres el diari Informació, El Mundo i Levante-EMV, els tres afectats per expedients de regulació d'ocupació. La Unió de Periodistes ha defensat que les mesures preses pels mitjans no són una conseqüència de la pandèmia, sinó que la situació ve de molt arrere. Es remunta a la crisi generalitzada que pateix el sector, que ha vist com han tancat mitjans com ara CV Radio, Levante de Castelló i el Diari La Veu, com hi ha hagut acomiadaments en la delegació de La Razón o com s'han retallat les plantilles en Levante, Superdeporte i Las Provincias abans del coronavirus. “Ara fa una dècada assistíem al desmantellament del sistema financer valencià; ara assistim a l'empobriment progressiu de l'ecosistema comunicatiu valencià”, han conclòs.