Interior reforçarà la seguretat de sanitaris i víctimes de la violència masclista amb l’aplicació AlertCops

La DGT intensifica els controls durant la Setmana Santa després d’alçar 138 multes de matinada per infraccions al confinament.

Captures de pantalls de l'aplicació AlertCops
Captures de pantalls de l'aplicació AlertCops

El Ministeri de l’Interior vol augmentar la seguretat del personal sanitari i de les víctimes de la violència masclista durant la crisi del coronavirus i el temps de confinament derivat. A partir d’aquest dimarts l’aplicació AlertCops per a dispositius mòbils –una via alternativa al telèfon 091– incorporarà un nou botó SOS que facilitarà l’enviament d’alertes a les forces de seguretat. Si la víctima prem el botó cinc vegades en espai de sis segons, enviarà una alerta amb la ubicació geogràfica a la Policia Nacional o la Guàrdia Civil acompanyada de 10 segons d’àudio, gravats pel micròfon del terminal. Els agents faran una valoració immediata dels riscs i es desplaçaran, en cas que la víctima estiga en perill.

Més controls de carretera durant la Setmana Santa

Així ho ha avançat el ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska, en una roda de premsa on ha oferit les novetats sobre les gestions del seu departament. El ministre ha informat que s’incrementaran els controls a les carreteres durant la Setmana Santa per a evitar desplaçaments cap a segones residències. Aquest cap de setmana s’han desplegat 500 controls de matinada, que han derivat en 138 sancions per incompliments a les mesures de confinament.

Grande-Marlaska s’ha felicitat per la moderació de la corba de contagis i l’ha connectada amb la dràstica i “exemplar” reducció de la mobilitat que ha fet la ciutadania. Aquest cap de setmana la circulació de turismes s’ha reduït un 95% en les carreteres i un 91% en l’accés a les grans ciutats. “Darrere d’aquestes xifres hi ha milers de contagis evitats, milers de vides que no s’han posat en risc”, ha destacat el ministre, que ha instat la societat a “no relaxar-se” ni “abaixar la guàrdia”.

Reeditar els pactes de la Moncloa: necessari, difícil però no impossible

En el torn de preguntes, Grande-Marlaska ha reconegut la necessitat d’un gran pacte d’estat, com els històrics pactes de la Moncloa signats durant la Transició a la democràcia per a la “reconstrucció social” i la “resposta democràtica” que es necessitarà quan se supere la crisi sanitària. Són acords amb la majoria de formacions polítics que el líder del PP, Pablo Casado, ara per ara no sembla disposat a assumir, segons ha manifestat públicament. El ministre de l’Interior es mostra, però, optimista: “No serà fàcil que arribem a l’acord” ha dit “però estic convençut que si el 77 es va fer, ara també és possible”.

Un pla de xoc a les jurisdiccions social, mercantil i la contenciosa

A continuació, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat que l’estat de dret continua funcionant malgrat admetre que “s’ha alentit el sector justícia” fora dels serveis essencials, com l’atenció a la violència masclista, les diligències amb presos i el registre civil. Campo ha informat que el ministeri ha activat plans de xoc en les jurisdiccions social, mercantil i contenciosa administrativa en què es pateix un augment de l’activitat, pels canvis en la situació d’empreses i treballadors i l’eclosió d’ERTO.

Creuada contra les notícies falses

Amb relació a una denúncia d’Unides Podem en la Fiscalia per la presumpta publicació organitzada de notícies falses sobre el Covid-19, el ministre de Justícia ha admés la necessitat de revisar els instruments legals actuals per a impedir o dificultar aquest tipus d’accions i que “aquells que contaminen l’opinió pública no se’n vagen impunes”.

Juan Carlos Campo també ha informat que Espanya s’ha adherit amb altres països europeus a un manifest per a defensar que “la pandèmia no pot ser excusa per a debilitar l’estat de dret”.

També et pot interessar

stats