El Consell aprova un acord marc perquè les pimes valencianes participen en la compra de material sanitari

La Generalitat no s'ha afegit a les compres del Ministeri perquè no garantien que pogueren participar-hi les empreses valencianes.

Fàbrica de mascaretes a Torrent durant la pandèmia
Fàbrica de mascaretes a Torrent durant la pandèmia

El ple del Consell ha aprovat l'acord per a dotar-se d'una reserva estratègica de material sanitari per l'emergència del coronavirus, que inclou bates, davantals, granotes, capells, calces i mascaretes. La Generalitat preveu invertir vora 240 milions d'euros en material i prioritzarà els productes fabricats per les pimes valencianes.

La Comunitat Valenciana no ha volgut afegir-se a les compres del Ministeri de Sanitat perquè no garantien que pogueren participar-hi les empreses valencianes. Així, les xicotetes i mitjanes empreses de la Comunitat Valenciana, que han reorientat la producció i ara fabriquen material de protecció sanitària, poden participar en les licitacions.

El pressupost previst per a l'acord marc de la Generalitat per a la compra de material sanitari, anunciat dimecres passat, és de 239.461.200 euros, i inclou l'import d'un any de 108.846.000 euros, amb la possiblitat de pròrroga (108.846.000), i la possible modificació prevista del 20% (21.769.200 euros).

L'objectiu de la mesura, que va explicar la comissionada de la Generalitat per al subministrament de material sanitari davant de la Covid-19, María José Mira, és flexibilitzar les condicions per a aquestes empreses. Moltes han reorientat la producció durant la pandèmia per a fabricar material de protecció, però no tenen capacitat suficient per a optar als contractes de la plataforma estatal de compres activada pel Ministeri de Sanitat.

La Generalitat vol potenciar aquest clúster empresarial sorgit a la Comunitat Valenciana, que ha proporcionat material a hospitals i residències durant els pitjors moments de la crisi sanitària, perquè el considera “estratègic”. “El clúster sanitari valencià va garantir material en moments difícils, quan l'accés als mercats exteriors era molt complicat”, ha assegurat.

Per a poder tindre autonomia en la compra de material protector davant de possibles complicacions de l'escenari epidemiològic, el govern valencià s'ha despenjat de la plataforma estatal de subministrament i posa en marxa el seu propi acord marc.

Per a afavorir la participació de les firmes valencianes, la Generalitat flexibilitzarà les condicions sobre la solvència en la fabricació i el volum de venda d’aquests productes en els últims tres anys. També es flexibilitzaran les condicions de solvència financera i les fiances. Així mateix, el Consell establirà que, a més del criteri del preu, que és el fonamental, quan hi haja una ruptura de l’estoc o la necessitat de subministrament immediat, es tinga en compte la proximitat, ja que les empreses valencianes podrien lliurar ràpidament el material.

Ajudes per a les empreses que han fabricat material sanitari

El ple del Consell ha aprovat també les bases que regulen la concessió d'ajudes directes a empreses valencianes que han adaptat l'activitat durant la pandèmia i reorienten les capacitats productives durant el 2020 per a produir material sanitari a gran escala.

Les ajudes subvencionaran tant projectes d'inversió per a la fabricació de productes nous com les millores adaptatives de productes en fabricació relacionats amb la lluita contra la Covid-19. L'import global màxim de les ajudes de la Generalitat és de 4 milions d'euros.

La mesura té com a objectiu adoptar mesures preventives i de protecció de la salut i la seguretat de la ciutadania, així com de salvaguardar el desenvolupament socioeconòmic.

També et pot interessar

stats