El coronavirus colpeja imparable a França i Itàlia es tanca de vesprada

La segona onada s'estén per Europa sota el paraigua de les baixes temperatures.

El Passeig dels Anglesos de Nissa, dessert pel toc de queda
El Passeig dels Anglesos de Nissa, dessert pel toc de queda / Sebastien Nogier (Efe)

La pandèmia de la Covid-19 segueix avançant sense fre a Europa, especialment a França on, tot i el toc de queda vigent des de fa més d'una setmana, continuen encadenant-se rècords diaris de contagis. Aquest diumenge s'han registrat, per quarta jornada, la xifra més alta de casos diaris: 52.010 en només 24 hores. Veus expertes alerten, però, que la quantitat està molt allunyada del nombre de contagis reals del país, que ronda els 100.000 segons els càlculs que han fet. La incidència acumulada no para de pujar i ja es situa en els 548 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, segons el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties.

El president del Consell Científic que assessora el govern, Jean-François Delfraissy, ha oferit les estimacions aquest dilluns en una entrevista a l'emissora RTL, en la qual també ha subratllat que França està “en una situació molt difícil, fins i tot crítica”. L'expert ha assegurat que fins i tot l'organisme que encapçala està “sorprés” per “la brutalitat del que està ocorrent”. Una onada que s'està escampant per tot el continent europeu, inclosos els països que foren referents pel que fa a la gestió de la pandèmia a la primavera, com Alemanya o Suïssa.

Itàlia, tancada de vesprada

Itàlia, que fins ara havia aconseguit controlar relativament l'avanç del coronavirus, ha superat per primera vegada els 20.000 casos diaris, amb 21.273 de nous en només 24 hores, i ha registrat 128 noves víctimes mortals. Les xifres evidencien que els contagis segueixen augmentant, igual que el nombre de morts, i aquesta vegada fins i tot amb menys proves que els dies passats, 161.880 tests respecte als 177.000 de dissabte. La incidència acumulada (256 casos per cada 100.000 habitants en les darreres dues setmanes) encara no presenta xifres tan preocupants com les de Bèlgica, França o Espanya, però l'escalada exponencial de contagis i hospitalitzacions ha activat totes les alertes.

El govern italià ha decretat restriccions més enllà del toc de queda ja implantat en molts estats europeus, com ara el tancament de bars i restaurants a partir de les sis de la vesprada. També abaixen la persiana els centres d'oci com ara cines, teatres, gimnasos o parcs d'atraccions. El primer ministre, Giuseppe Conte, descarta, de moment, un toc de queda nocturn en tot el país, però sí que l'ha possibilitat en regions com el Laci (on està Roma), la Campània, Sicília, Calàbria i la Llombardia. L'objectiu de les noves restrisccions, segons ha explicat Conte, és controlar la corba epidemiològica per a evitar un segon confinament “generalitzat” com el de març i abril i salvar el Nadal d'enguany.

El fred impulsa el virus per Europa

Amb el fred de l'hivern, la segona onada avança imparable per Europa. La República Txeca continua al capdavant en incidència acumulada del virus (1.284 contagis per cada 100.000 persones), però seguida de molt a prop per Bèlgica (amb 1.202).

Al Regne Unit, amb una taxa similar a Espanya (394 contagis), els casos estan augmentant considerablement des de l'agost i hi ha diverses zones del país on ja s'han implantat dures mesures restrictives per a controlar la propagació de la Covid-19. Per exemple, el confinament a Gal·les durant dues setmanes o a Manchester i Liverpool, amb pubs, bars i restaurants tancats.

També et pot interessar

stats