El FMI adverteix que la segona onada de la pandèmia posa en perill la recuperació econòmica d’Espanya

Insta el govern de Sánchez a mantindre el suport fiscal als sectors més castigats per la crisi.

Imatge d'arxiu del Port de València, via d'eixida de bona part de les exportacions valencianes
Imatge d'arxiu del Port de València, via d'eixida de bona part de les exportacions valencianes / Port de València

La recuperació econòmica d’Espanya “corre perill” a causa de la segona onada de la pandèmia, per la qual cosa el govern ha de mantindre les mesures de suport a la ciutadania i al teixit empresarial. És l’advertència que ha llançat aquest dimecres el Fons Monetari Internacional (FMI).

“La pandèmia global ha afectat profundament la població i l'economia d'Espanya. (...) Enmig d'una segona onada d'infeccions, l'incipient repunt econòmic corre perill”, han assegurat els tècnics del FMI en les conclusions de la seua revisió anual de l'economia espanyola, coneguda com a “Article IV”.

Atesa aquesta situació, el Fons considera “crític” assegurar l'efectivitat de les noves mesures de suport i preparar el sistema sanitari per a fer front als brots, així com distribuir la vacuna contra el Covid-19 quan estiga disponible.

Entre les recomanacions d’aquesta institució, hi ha la de mantindre el “suport fiscal” fins que la recuperació estiga “fermament encarrilada”. No obstant això, el FMI considera que aquestes mesures de manteniment d'ingressos i suport a la liquiditat s'han d’atogar “de manera focalitzada i flexible”.

Segons les últimes perspectives del FMI, presentades al juny, el producte interior brut (PIB) d'Espanya s’afonarà un 12,8% el 2020. Encara que l'organisme ha deixat intacta aquesta previsió, ha millorat en nou dècimes, fins al 7,2%, el creixement estimat per al 2021.

Les característiques del sistema espanyol van agreujar la crisi

Durant la seua visita a Espanya, els tècnics del FMI han conclòs que les característiques “estructurals” de l'economia espanyola (un extens sector serveis dominat per les pimes, el pes del turisme i l'elevat nombre de contractes temporals) “van aguditzar” l'impacte del confinament.

Les mesures de suport en matèria de política econòmica “continuen sent essencials a curt termini”, ha subratllat l'FMI, encara que ha insistit de nou que han de “prolongar-se i adaptar-se de manera flexible”. D'aquesta manera, ha recomanat prorrogar l’“exitós” règim d'expedients de regulació d'ocupació (ERTO), particularment per als sectors més afectats.

Aplaudeix l’ingrés mínim vital

D’altra banda l’FMI considera “probable” que augmente la pobresa, atés que les persones amb contractes de treball precaris, moltes d'elles joves, amb escassa qualificació i empleades en els sectors més afectats, han patit un “major impacte”. Així, l'organisme ha valorat de manera positiva la figura de l'ingrés mínim vital (IMV).

Així mateix, l'FMI veu necessari un “paquet sostenible” de reformes de les pensions que “equilibre la sostenibilitat de les pensions amb l'acceptació social”.

També et pot interessar

stats